Начало Акции 1 година след окупацията - „Бизнесът с революциите“

1 година след окупацията - „Бизнесът с революциите“

ПечатЕ-поща

 

u4astnizite

На 27 октомври 2014 г. движение „Призив“ организира прожекцията на английския документален филм „Бизнесът с революциите“, последван от оживена дискусия (филмът може да гледате тук ). Този кратък филм ни запознава с професионален протестър-консултант Серж Попович от Белград, основател на сръбското студентско движение „Отпор“, което през 2000 г. организира „цветна революция“ в бивша Югославия. Показани са и последователите на „Отпор“ от Египет и Тунис, приложили същите „методи за сваляне на диктатори“. Не на последно място, е показан и американският автор на „Наръчника за успешни революции“ Джийн Шарп. През ноември 2013 година показахме друг документален репортаж на същата тема (повече подробности тук ).

В „Бизнесът с революциите” се обръща специално внимание на това, че въпросните „цветни революции“ трябва да изглеждат като ненасилствен „парад на любовта“. По време на тези демострации трябва да се носят свирки, да се пеят песни, участието в такива прояви да носи удоволствие и колорит. След края на филма организаторите пуснаха кратко клипче от акциите на Ранобудните студенти, на които се виждаха точно такива хедонистични форми на протест. Приликата между „цветните революции“ с подкрепата на САЩ, показани във филма и проявите около окупацията на СУ стана очевидна.

avtonomia ne dictatura

След това дискусията беше открита. Гостите на прожекцията бяха поканени да направят коментари относно съдържанието на филма или относно събитията в България от преди година. В залата присъстваха и студенти, участвали в окупацията като част от Ранобудните студенти. Въпреки, че стоят на позиции, противоположни на тези на „Призив“, на тях им се даде свобода да се изкажат и те взеха дейно участие в дискусията.

Тя започна да се върти около затварянето на СУ с вериги. Този акт изолира групата окупатори от своите колеги от университета. От този момент в сградата на Ректората можеха да влизат само съмишленици и познати на окупаторите. Това беше една от проявите, която отблъсна голяма част от студентите от каузата на Ранобудните. Дори самата мисъл за оковаването на Софийския университет във вериги изглежда грозно.
Следващата засегната тема беше относно изказването на един от водещите окупатори - Ивайло Динев, че правителството трябва да падне с всички средства, дори и вследствие на външна намеса. Това може да означава дори държавен преврат или въоръжена инвазия от чужда страна. За наше учудване присъстващите в залата представители на Ранобудните студенти ни най-малко не се разграничиха от това изказване. Напротив, те го потвърдиха и одобриха.
Спомена се и за посещението на бившия посланик на САЩ у нас при пълна блокада на университета, когато никой от академичния и студентския състав на СУ не беше допускан до сградата на Ректората. Припомнено беше и, че включване в окупацията направиха хора, дошли си от чужбина, специално за да вземат участие в затварянето на университета. Освен това в тези прояви участваха много хора, които не са студенти на СУ.

antiverigi

Обсъдени бяха и въпросите за платения студентски активизъм и фондациите. Тук „Призив“ контрастира със своята финансова самостоятелност и ясни изчистени идеи. В касата за дарения, която почти винаги стои на наши събития, колеги подкрепиха каузата на движението ни с нови 12 лева.
Вече 7 години водим упорита борба против приватизацията в областта на просветата и за безплатно и общодостъпно образование за всички. Тези наши битки осъществяваме, разчитайки изцяло на собствени сили, отричайки нуждата от фондации и спонсори. Това ясно е написано и в раздадените от нас листовки, в които се обяснява за какво и как се бори „Призив”. Приканваме всички желаещи учащи се да се включат в движението ни, да го сторят.

onzi s o4ilata

Текст: Стефан Петров