Начало Акции 5 НОЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

5 НОЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПечатЕ-поща

От десетилетия, а може би дори и от столетия, студентите активно участват в борбата за социална справедливост. През последните 10 години основен акцент в нашата световна студентска борба е съпротивата срещу посегателствата на големите компании, водени от Световната банка, срещу общодостъпния характер на образованието. Нашите колеги от Мексико първи се вдигнаха през 1998г. да защитят правото си на образование. Днес срещу приватизацията на образованието се създава интернационално студентско движение. В повече от 20 страни (Англия, Германия, Франция, Испания, Аржентина, Хърватска, Либерия, САЩ, Канада, Бангладеш, Австралия, Ирландия и др.) по света на 5 ноември 2008г. с различни акции и протести ще бъде отбелязан Международният ден за борба срещу приватизацията на образованието.

5 ноември ще бъде и отбелязан и в България.

Защо ние от Призив и Индимедия се включихме в тази международна инициатива?

Преди всичко, защото вече дълги години правото на студентите в България на безплатно и общодостъпно образование, право, гарантирано от Конституцията и от Хартата за правата на човека на ООН, се погазва по най-груб начин. Само за последната година таксите за следване в различните български университети са се повишили с между 40 и 100лв.! Очаква се след въвеждането на шумно рекламираното студентско кредитиране таксите да продължават да се покачват „ударно”.

Само организираният отпор на студентите от цяла България в съюз със студентите от целия свят може да спре този процес на приватизация на образованието!

Ние излизаме с този позив, за да припомним на нашите колеги и на всички заети в образователния сектор, че ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ Е $ТОКА,  А ЧОВЕШКО ПРАВО! Ако искаме да се наричаме хора, нека покажем, че можем да защитаваме човешките си права! Да изгоним търговците от храма на науката и културата, да върнем университетите на студентите – това зависи единствено от нас самите – от нашите съвместни усилия на организирани студенти. Както имаме право на безплатно, общодостъпно и качествено образование, така ние имаме право и на своя организация.
Затова на 5 ноември, ние излизаме и заедно със студентите по целия свят казваме:

ДА РАЗБИЕМ ОКОВИТЕ НА АПАТИЯТА!

ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ЗАЩИТИМ ПРАВОТО СИ
НА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО И КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

ДА ЖИВЕЕ 5 НОЕМВРИ!

ДА ЖИВЕЕ СТУДЕНТСТВОТО! 

ИЗТЕГЛИ ЛИСТОВКАТА