Начало Акции 8-ми март 2010 г. – всеки ден е осми март!

8-ми март 2010 г. – всеки ден е осми март!

ПечатЕ-поща
8 mart 2010 0Тази година на посрещането на 8-ми март като Международен ден на жената в България и по света се отдаде особено значение. Вече 100 години ни делят от историческата среща на група жени, начело с Клара Цеткин в Дания, които със своята убеденост, че решаването на несправедливостите не бива да се отлага, се спират върху идеята да има един специален ден в годината. Денят е един, но онагледява и събира неспиращи и постоянни усилия на борещите се към равноправие и справедливи условия за жените.
И така до нашето съвремие, в което жени от Инициативна група „Равенство” и Студентско-ученическо движение „Призив за образование” подготвиха и осъществиха на 8 март 2010 г. редица прояви, проведени в Софийския университет. Предвидената за навън – в двора на Ректората на СУ изложба, се състоя от обявеното време 16:30 часа, но поради обилния снеговалеж се премести във фоайето на Историческия факултет. Студенти и преподаватели, гости на университета бяха канени настойчиво да видят изложбата – организаторите раздадоха стотици специални листовки-покани за тях, в които пишеше:
„През 2009 година поставихме основите на идея, която бихме искали, с ваша помощ, да превърнем в традиция – отбелязването на 8-ми март като празник на свободата и ден за солидарност с лишените от нея” (виж http://priziv.org/index.php?option=com_content&task=view&id=152&Itemid=62 ).
     Първото нещо, което виждаха гостите на изложбата, бе голям транспарант с мотото й: “8-ми МАРТ – ДЕН ЗА БОРБА, НЕ ЗА ЦВЕТЯ!”. Десетки фотоси специално подбрани от организаторките можеха да бъдат видяни в три секции: борбата на жените в България по време и между двете световни войни; историята на женското (феминистко) движение в Европа; проблемите на жените в съвремието – от верски обоснованият терор над жените на Изток, до безпощадността на консуматорското общество на Запад, превръщащо жената в стока за продан. В начина на подредбата на изложбата можеше лесно да се открие една импровизация от страна на осъществилите я хора – от окачените на сезалови конци с щипки снимки и цветния протестен транспарант, закриващ прозореца във фоайето, до написаните на ръка съобщения, канещи за прожекцията на филма за Костадина Кунева.
  8 mart 20108 mart 2010 1  
Десетки студенти станаха свидетели и на друга импровизация, в която умело сценично превъплъщение прояви самата авторка на специално написания за 8-ми март театрален скеч. Постановката засяга темата за сексизма и неговото отражение и възприемане от немалка част от жените:
„...Е, аз съм съвременна жена, мога да балансирам между достойнството и демокрацията. Парите ли?! Ами да, събрах ги, но отидоха за аборта..Какъв аборт ли?!...” (откъс от скеча).
     Още текстове, които засягат епизоди от историята на борбата на жените за равноправие и справедливост бяха представени от участничките-организатори по време на изложбата.
 8 mart 2010 2
     На финала към 19:00 часа в аудитория 23 организаторите прожектираха за пръв път в страната ни филм за живота на Костадина Кунева – българската синдикалистка, висшистка по образование, чистачка в Гърция, залята там с киселина през декември 2008 г. заради смелостта й да отстоява правата на работничките от различни националности. Останалите след прожекцията млади хора обмениха мислите и вълненията си, повдигнати от темата за Кунева, в дискусия, където бяха засегнати въпроси, свързани с достойнството, социалните права и насилието. Изтъкнато бе, че сред факторите принуждаващи хората да се превръщат в емигранти, са все по-влошаващите се условия в страната ни в образованието – оттам ниските перспективи пред завършващите обучението си, и в правото и достъпа им до качествено здравеопазване. Като важен момент се откроиха обстоятелствата, при които тук в местни условия се извършва смела и достойна синдикална борба в защита на основните права на работещите жени и мъже. Присъстващите студенти наблегнаха в тази връзка на това, че считат усилията си за отстояване на правата на учащите в учебните заведения като част от този най-благороден стремеж – да се подобряват условията на живот за мнозинството от съгражданите ни. Накрая, организаторите на мероприятието по случай 8-ми март 2010 година, бяха поздравени за своята идея и организационните си усилия и всички бяха единодушни след този успех – следващата година отново да се работи с толкова плам и вдъхновение за посрещането на този ден. А дотогава? Дотогава да продължи събирането на впечатления за основните трудности пред жените днес и с подобни проблеми и решаването им да бъдат занимавани все повече и повече млади хора.   
Така с оптимизъм и поглед към бъдещите перспективи се постигна разбирането, че 8-ми март 2010 г. – това означава всеки ден осми март!