Начало Акции Арт-протест в двора на СУ

Арт-протест в двора на СУ

ПечатЕ-поща
Днес, 26.05.2011, активисти изразиха позицията си по повод увеличението таксите на арт протест.

Идеята да платят днес сто, а утре стотици хиляди левове не допада на повечето студенти.


art protest su dvor

В двора на Ректората бе обявено яко парти под мотото „ Какво са 100 лева, когато човек иска да се продаде на висока цена?”. „Днес сто утре ще платим и стотици хиляди”.  „ Сто лева звучи малко, ала година след година парите се събират.”, разпалено офертира идеята за отпразнуване на увеличението студентка. „Усмивките от вас, почерпката от нас. Нима 100 лв са ви проблема?! В модерния свят човек трябва да е готов да гладува, за да може да се продаде истински.” приканваше още момичето.
Дворът беше пълен с колеги на веселячката, които за съжаление, или по-точно за щастие, не се присъединиха към купона. Очевидно за тях покачването на цените не е повод за радост. Като публика, хората обаче се забавляваха на шоуто: бяха канени като гъвкави лидери да гледат на нещата позитивно, да пият по една студена вода за се поздравят по повода. Въпреки „примамливото предложение” публиката на пърформънса предпочете да си остане публика.  Зрителите не пожелаха да се черпят с вода, нито да целуват реликвата на якото парти: копие на банкнота от 100 лв., което също им се предлагаше като тържествено доказателство за съпричастност с мотото „Какво са 100 лева, когато човек иска да се продаде на висока цена?” като знак за обещание, че ще си плащат редовно.   

Малко преди финала бе изваден транспарант „Платеното образование е абсолютно неморално”(цитат от ректора на СУ проф. Илчев), и раздадени листовки против увеличението на таксите, което срещна много по-голямо разбиране от поканата за лидерско позитивно купонче. Пърформънсът и реакциите доказаха, че проблем с таксите за студентите има. Поставен беше въпросът, което означава, че надежда за спасяване на общодостъпното образование също има.

art protest su dvor2

Пояснение: Като форми: перформънс, хепънинг, арт акция и др. видове протестно изкуство се оказват все още нови за университетските ни среди. Идеята на подобни акции е не демонстрация на масовост. Смисълът при тях е, както при поезията или музиката: символичен, изказване на мнение с други средства. Шокиращи действия, гротеска, карикатура, сатира, виц, импровизация, игра: това са само част от изразните средства, които се ползват.