Начало Акции Да спасим БАН! No Pasaràn*!

Да спасим БАН! No Pasaràn*!

ПечатЕ-поща
  

ban protest

Първият протест в историята си проведе Българската академия на науките. Председателят на институцията акад.Никола Съботинов заяви, че не се гордее от това, че след 140 години, в които науката е била насърчавана от българската държавата, именно днес се налага да се изразява недоволство на улицата. Различни оратори повториха обвиненията и обидите към Академията, отправени най-вече от финансовия министър Симеон Дянков и образователния С.Игнатов, като те бяха енергично освиркани от тълпата, събрала се пред Парламента. Според информационни агенции присъстващите на протеста бяха близо 3500 души – учени и солидарни с тях студенти, общественици, синдикалисти и др. 
     Бяха припомнени високите международни оценки и успехите на институцията през годините, за да се подчертае политическия характер на атаките срещу нея. Акцентира се на все още високото признание, което получава в световните класации, европейския одит, както и на факта, че българската академия е на първо място в Европа по публикации на милион евро субсидия. Това показва, че учените в България продължават да работят активно, дори когато държавата абдикира от грижите си за наука.
 

                В тази връзка организаторите подчертаха, че протестът не е насочен към намаленото с 44% финансиране на БАН от началото на май, при положение, че за останалата част от публичния сектор (без обичайните изключения – Министерство на отбраната, МВР, Национална служба охрана, Народно събрание) съкращението е с 20%. Недоволството на учените беше предизвикано от новия законопроект, изготвен от Министерство на образованието, който предвижда закриването на централното управление и раздробяването на Академията на отделни институти. Те пък трябва да се управляват от назначен от министерството служител. Това на практика означава разпускане и закриване на Академията и отнемане на автономността на научните изследвания в България по грузинския модел, въведен от министър С.Дянков.
     Въпреки медийната агресия, която се разрази по отношение на учените в последните месеци, както и активния лобизъм и дезинформационни усилия около законопроекта от страна на министър С.Игнатов, хиляди учени излязоха да защитят правата си по улиците на София. Бяха издигнати десетки плакати и транспаранти: „Игнатов – месия на неуките“, „Игнатов при мумиите“, „1869-2010 от дякон Игнатий до Дянков-Игнатов“, „Пирамиди-фараони и имоти за милиони“, „На бананова република наука не й трябва“, „Дринов и Дякона БАН откриха, Дянков и Игнатов я затриха“, „Държавата срещу БАН = криза“. Ние, студенти от СУ, подкрепихме усилията на учените за приоритет в науката и образованието, издигайки транспарант „Днес БАН, утре СУ!? Да ги спрем!“. 
Многолюдното шествие под наслов „За да има наука в България. No Pasaràn!“ се отправи  към Министерски съвет по булевард „Цар Освободител“, предвождано от портретите на основателите на Българското книжовно дружество (с това име е основан БАН) – Левски, Ботев, Дринов и т.н. Тя бяха следвани от ковчег с мумията на българската наука, в който видни учени бяха изхвърлили трудовете си. Пред МС мумията беше положена с древен египетски ритуал.
     Докато представители на Академията бъдат приети, протестиращите скандираха „Да спасим БАН. No Parasàn!“,„Спрете разрухата – всичко за науката!“ и „Оставка“. И тук най-активни се показаха студентите, учащите и младите хора, с което оправдаха така очакваната от тях солидарност към съдбата на Академията. Въпреки, че ръководството на СУ бързо забрави подкрепата, оказана на университета от БАН на протеста на 11-ти май, група студенти не последва техния пример и онагледи това, че да се бориш за по-добра просвета, означава да си готов да вървиш докрай – подкрепяйки другите, ти подкрепяш себе си!
 
* No Pasaràn! е възглас, използван днес на протестите в целия свят. Означава „Няма да мине! Няма да стане” и е израз на непреклонността и твърдостта на хората пред всякакви агресивни актове и политики. За пръв път е издигнат през 30-те години в Испания от демократичното множество, изправило се срещу метежниците и агресорите, предизвикали Гражданската война (1936-1939 г.) в страната.