Начало Акции Дискусията за проблемите на образованието - 10 декември 2008, Софийски университет

Дискусията за проблемите на образованието - 10 декември 2008, Софийски университет

ПечатЕ-поща


На 10 декември 2008 в Ректората на СУ – ИФ, се проведе организирана от „Призив” Дискусия относно проблемите на образованието – в България и по света
    
На нея присъстваха около 50 души, които видяха подготвената преди това своеобразна изложба на снимки и текст за това как е преминало по света и у нас честването на 5 ноември – Международен ден за борба срещу приватизацията на образованието.
Самата дискусия започна с кратко встъпление за борбата на учащите се за безплатно и общодостъпно образование по света.
От страните на Балканите този ден най-силно е отбелязан в Хърватска – имало е 5-6 хилядна демонстрация.
Относно контактите с участници в Инициативата от различните страни, изтъкнахме като недостатък, че твърде много се говори за протестите, без да се обменя опит за това как се въвежда Болонският процес. В същото време нашите противници редовно правят семинари за това как да измамят учащите се.
   
Много ценно изказване по време на дискусията беше, че  „реформите” в образованието се  правят във всяка една страна по отделно, за да не могат хората, които се борят срещу тях да се координират наднационално.

Представи се накратко и положението в България. Говори се за студентските кредити и как те са в услуга на банките, а не на студентите, като се посочи за пример и повсеместното налагане на дебитни карти при получаването на работната заплата или изплащането на болничните по банков път.
   
Посочи се и че „предложението” за въвеждане на платен прием за бакалаври, всъщност е първата крачка към въвеждането на изцяло платено образование.
   
Стана дума и за студентските бригади и за това как никой не се  застъпва за отишлите на такива. Само се рекламират фирми-посредници. Така например, едно лъскаво изданийце, претендиращо да бъде студентско, пълни страниците си с PR материали и реклами на фирми за студентски бригади, говори какви лъскави заведения могли да видят студентите ни в чужбина, но не казва с какви дългове се връщат част от подлъгалите се студенти и колко от тях се разболяват там. Даже тази година имаше смъртен случай.
   
Говорихме и за борбата срещу закриването на училища в България и за нашата дейност по този въпрос (виж бр.3 на бюлетина – „Реформа „Сатър” се задейства...”). Трябва да се свържем с тези училища, които се борят и да покажем, че техните усилия не са напразни. Направи се и аналогия със закриването на детски градини с „мотива”, че нямало достатъчно деца за тях, а после, когато настъпи известен ръст на раждаемостта в София, се оказа, че има недостиг на такива, тъй като някогашните са закрити в интерес на частни бизнес интереси.
    
Към края се направи кратко изложение какво е свършил ПРИЗИВ през тази година. Изброиха се  редовното провеждане на организационни срещи, раздаването на листовки сред студентите, издаването и разпространението на печатен бюлетин. Посочиха се и акциите на 24 май, 2 юни, 5 ноември (разказано бе по-подробно как премина отбелязването и за това колко радушен прием сме намерили сред студентите по този повод) и на шествието по случай 120 години Софийски университет.
    
Изтъкна се, че една от целите ни е да се даде гласност на проблемите в образованието и да се помогне на учащите се да се организират на борба в защита на правото си на безплатно, общодостъпно и качествено образование.
    
Имаше и едно интересно предложение относно противоконституционността на таксите – да се пусне жалба до Омбудсмана. Вероятно той няма да сезира Конституционния съд, въпреки че му е в правомощията, но това е възможност да се даде гласност. А и отказът може да се обжалва в Съда по правата на човека и ако това се направи, ще е удар по Болонския процес.
    
След приключването на дискусията мнозинството присъстващи решиха, по своя собствена преценка, да 10 dekemvri 2008 aleksis grigoropulosотидат пред гръцкото посолство, където да почетат паметта на убития от полицията гръцки ученик Александрос. Там с едноминутно мълчание почетохме паметта на Александрос и се запалиха свещи в негова памет. Прочетена беше и декларация от името на присъстващите организации. Изпя се и песента „Жив е той, жив е”, на фона на издигнатия транспарант „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”.

Галас