Начало Акции Готови сме за СУ: „Образованието е право, не привилегия!” (+ фоторепортаж)

Готови сме за СУ: „Образованието е право, не привилегия!” (+ фоторепортаж)

ПечатЕ-поща
1
Вчерашният слънчев есенен ден се яви съвсем подходящ за откриването на новата 125-та по ред учебна година в Софийския университет. Заплануваното голямо шествие из софийските улици ни изненада, но не ни свари неподготвени. За нас, от Студентско-ученическо движение „Призив", това означава добро настроение, сплотен колектив и показването на специален за случая транспарант с послание. Но всичко по реда си.
 
2Ето тук се създава още неиздигнатият и непристигналият в празничното шествие транспарант. За да се вижда отдалеч, нужно е да порасне – няколко летви, кабърчета, инструмент и...учащи се-работници влизат в действие. 
 
3
Пристигаме. Първокурсниците не се шегуват. Откъм края на строилото се за празника множество се вижда, че то е голямо. Ще трябва да се промъкнем напред към групата на Историческия факултет.
 
4Вече призивският транспарант е в движение, носен от първата смяна. Поздравления от колеги и преподаватели – не сме се забравили.
 
5Завоят при Ректората е взет. Но предстои дълъг път до къщата на Иван Вазов и Народния театър.
 
6
В разговори и ходене тежестта на летвите и плата не се усещат. 
 
7
Има ли някой, който още да не е забелязал транспаранта?! 
 
8
И така. Вчера чествахме, подсещайки се за изминалите години на университетска и цялостната криза. Време, което продължава и сега – с непрекъсваща и последователна политика за свеждането на държавното висше образование в България до нещо частно, елитарно, все по-малко достъпно и демократично. В условия на жестока безработица, мизерия, несправедливости за масата от нашия народ. 
 
В тези години мнозина студенти можаха да се убедят, че срещу покачването на семестриалните такси, все по-трудното намиране на работа и ниско възнаграждение, въвеждането на студентските кредити изходът е само един – осъзнаване, възроптаване, протести, организираност, търсене на истински алтернативи. Ние от „Призив” давахме своя дял във всичко това. Усещаме, че са нужни нови, още по-големи и последователни усилия в борбата. И сме готови да ги положим.
 
Готови сме за новата учебна година и вярваме, че редиците на желаещите да променят университета и университетите към по-добро ще се увеличават.
 
Напред в новата 2013/14 академична година! 
9