Начало Акции Изтичането на мозъци и социо-демографската катастрофа в България (лекция на проф. Нако Стефанов)

Изтичането на мозъци и социо-демографската катастрофа в България (лекция на проф. Нако Стефанов)

ПечатЕ-поща

Изтичане на мозъци
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтичане на мозъци (на английски: brain drain) е метафора за процеса на масова емиграция, при който от дадена страна или регион заминават в чужбина специалисти, учени и квалифицирани работници по политически, икономически, религиозни или други причини.
Страните, които емигрантите напускат, претърпяват значителен икономически, културен, а понякога и политически ущърб, докато приемащите имигрантите страни придобиват голям и евтин интелектуален капитал. (Аналогичният процес на изнасяне на финансов капитал се нарича износ на капитал.)
Терминът е въведен от Британското кралско научно дружество за описание на миграционните процеси сред учените и инженерите по време и след Втората световна война[1].
В днешно време това явление е най-характерно за развиващите се страни, в частност бившите европейски колонии в Африка[2], за Карибските острови[3] и за бившите социалистически страни от Източна Европа.

***
Около 40 млрд. лева е загубила България от "изтичането на мозъци" в чужбина. Цели сектори от българската икономика изпитват остър дефицит на кадри. Това стана ясно на международна конференция за равното третиране на работещите мигранти чрез усъвършенстване на законодателството и правната закрила в София, предаде БТА.
През последните десет години тенденция е страната ни да напускат не нискообразованите, а младежите с високо образование, обясни Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет. Според него България е загубила милиарди левове от "изтичането на мозъци".
Президентът на КТ "Подкрепа" Константи Тренчев бе по-конкретен и каза, че става въпрос за около 40 млрд. лв. загуби от напусналите страната. Той даде за пример Немската езикова гимназия в столицата, в която 90 на сто от завършващите търсят възможност за реализация извън страната.

***
Дори бившият президент Желев признава: "В САЩ са изчислили, че издръжката на един американец от раждането му до завършването на висше образование е 250 хиляди долара. Ако България са напуснали 300 000 висшисти, значи сме загубили 75 милиарда долара".

***
Около 80 на сто от медалистите ни от олимпиади и състезания заминават да учат в чужбина, след като завършат. Това сочат данните на Сдружението на ръководителите на олимпийски отбори у нас. Най-често нашите таланти получават покана за обучение с пълна стипендия от гиганти като Харвард, MIT, Станфорд и Бъркли. Най-често младежите получават по няколко оферти, включително от вузове в Европа, и могат да избират къде да получат образованието си. Обичайната дестинация са колежите в САЩ

***
Между 10 и 15% от завършващите средно образование българи всяка година избират да продължат обучението си зад граница, сочи статистиката на Световно образование. Това означава, че тази година се очаква около 6000 зрелостници да заминат да следват в чужбина. България е номер едно по износ на студенти във Великобритания сред държавите от Балканския полуостров. Общо 6550 наши младежи следват в британските вузове, отчетоха вчера ръководителите по проект „Световно образование". С тази цифра страната ни бие съседките ни Гърция, Румъния и Турция по изтичане на млади мозъци.