Начало Акции Как един университет от държавен се превръща в частен?

Как един университет от държавен се превръща в частен?

ПечатЕ-поща

Picture1

На 22 февруари  2017 година Академическият съвет на Софийски университет  гласува с 29 гласа ЗА увеличението на студентските такси. Единствените 4 гласа против бяха на Студентски съвет, а други петима от присъстващите членове не изразиха позиция.

Така увеличението ще бъде факт от учебната 2017/2018 година. Да им е „честито“ на бъдещите кандидат-студенти, които в момента се готвят за своите матури, изпити и успешното завършване на 12 клас. „Честито“ и на бъдещите докторанти и задочници, по които решението също ще удари. Както винаги, и сега нямаше организирано обсъждане, нито допитване до нас, студентите, относно готвените промени.

Увеличенията в различните факултети за новите студенти са различни, като варират от 10 до 120 лева за редовните специалности в бакалавърските програми.

За задочно обучение обаче таксите се вдигат двойно и тройно за някои от специалностите. Например:

- Геолого-географския факултет, специалност „Туризъм“   - от 150 лева на 420 лева;

 - Исторически факултет, за всички специалности - от 200 лева на 400 лева,  за задочно обучение на докторанти в ИФ– от 450 лева на 900 лева.

- Факултетите по славянски филологии и по класически и нови филологии за задочно обучение на докторанти – от 600 лева на 1 000 лева.

- Философски факултет, за  специалност „Публична администрация“ – от 150 лева на 300 лева.

- за Факултета по начална и предучилищна педагогика  – от 485 лева на 530 лева.

Само ден преди това, за вестник „24 часа“ ректорът на СУ споделя, че увеличението на таксите в университета ще бъде минимално. Ние питаме 100% нарастване може ли да бъде минимално?! Ако да, то тогава пожелаваме си такова минимално увеличение и на заплатите.

А къде бяхме ние, настоящите студенти, когато решението се гласуваше?

По време на заседанието студенти от Исторически факултет, както и представители на Студентски съвет, взехме думата и изразихме своята ясна позиция срещу предложеното увеличение. Изтъкнахме аргументи като: цялостната влошена икономическа ситуация в страната ни, високата безработица сред младежта (по данни на Евростат - 23% е младежката безработица към февруари месец 2017 г., спрямо 19% по това време през 2016 г.). Подчертахме и факта, че опитите за повишаване на таксите с всяка изминала година е всъщност процес на пълзяща приватизация. Тя превръща висшето образование от право в привилегия. Така безспорно се затварят вратите на университета за тези, които имат желание и потенциал за развитие, но нямат парите да си го позволят. Да си позволят лукса – наречен висше образование, който иначе българската конституция  гарантира като основно и неизменно право. 

Студентите засегнахме и най-болната за ръководството на СУ тема, а именно тази откъде трябва да дойдат парите за попълване на дупките в бюджета на университета.

Вариант 1 – от джоба на студентите. Това води до повече разходи за всеки студент, съответно захващане с работа и по-малко време за учене.  Повече студентски кредити, влошено качество на образование. Единствените печеливши от този вариант са банкерите.

Вариант 2 – държавата да изпълнява своите финансови задължения към образованието. В този случай няма да има нужда от такси за следване. 

Разбира се, Вариант 1 винаги разделя унивреситетската общност  и не решава кризата с финансирането на висшето образование, но е по-лесният за  ръководството път и съответно по-предпочитаният. За Вариант 2 инициатива липсваше  от страна на членовете на Академическия съвет, тя бе предложена от нас, присъстващите студенти от „Призив“.

На студентските ни изказвания беше отговорено с присмех, суетене и бързане да се пристъпи към гласуване на предложението за увеличение на таксите. „Студентите да мълчат!“ - такива недопустими възгласи се чуваха от членове на Академическия съвет.

Студенти от ИФ имахме възможност след заседанието да разговаряме с нашия декан доц.  д-р Тодор Попнеделев, един от гласувалите за увеличението декани. Той  изтъкна аргументи в подкрепа на повишаването на таксите. Според него, 10 лева увеличение за бъдещите бакалаври е нищожна сума. Попитан след като е толкова нищожна с какво ще бъде в полза за университета, той ни отговори, че парите ще отидат за канцеларски материали и нови компютри. Както и папки с логото на СУ, които със самочувствие да носим на международни конференции. Дотук добре, но не в липсата на папки е проблемът във висшето образование и не те ще донесат качество и промяна.

Искайте промяна от държавата и ние ще застанем зад вас. Това е прословутият израз, с който ръководството абдикира от задълженията си и ги прехвърля на нас студентите. 

Едно е ясно обаче, за да няма огромно недоволство сред студентите, академичното ръководство си е взело поука от изминалите години. Когато готви увеличение на таксите, то е  само за новите студенти и различно за различните специалности. Естествено последните няма как да се организират срещу решението. Разчита се и на пасивността, че настоящите студенти също няма да реагират, защото не е засегнат прекият им интерес.

Според преподавателите, гласували на Академическия съвет, студентската логика трябва да е следната: ако днес взимат 10, 40, 80,100, 200, 450 лева отгоре от нечий чужд джоб и всяка година това се повтаря, а може и с по-големи суми, това не трябва да ме засяга. Или дори напротив – трябва да ме радва, защото ще направи образованието, от което и аз се ползвам по-качествено. А що е то качествено образование? Повече компютри, повече канцеларски материали?  Или възможност да имаме свободно от работа време, което да посвещаваме на своето академично развитие?

Така ни се налага максимата всеки се спасява по отделно..., докато не се окаже в един бъдещ момент, че всички сме загазили вкупом. В блатото на неграмотността и неравенството. Озовали се пред тръшнатите под носа ни врати на довчера държавните университети.

1394407 704280626268137 395462344 n

„Студентите да мълчат!“

Но ние няма да мълчим! Защото, както се е доказало през годините, само когато гласът ни е силен и единен, той се чува. Тогава ръководството няма смелост да гласува по-високи такси, тогава правата ни  на  студенти се зачитат!