Начало Акции „Призив” като част от фестивала „Бъди промяната” във Варна

„Призив” като част от фестивала „Бъди промяната” във Варна

ПечатЕ-поща
Varna festival Budi promyanata 1
На 13, 14 и 15 септември в Морската градина на Варна се състоя фестивал под надслов „Бъди промяната”. Събитието имаше за цел да представи алтернативни течения на доминиращата политико-икономическа система. Организаторите наблегнаха на факта, че проявата е самофинансирана и се разграничиха от политически партии и икономически зависимости. Участниците се установиха в пространството около сцената „Раковина”. Там поканените групи изложиха свои книги и материали.
 
Събитието се състоя в представяне на книги, прожектиране на филми, изнасяне на лекции и провеждане на дискусии. Тридневният фестивал включваше и безплатен пазар, както и уроци по бокс и китара. Салса танците внасяха колорит сред гости и минувачи. Присъстваха представители на социални центрове от София и Варна, които разказаха за своите помещения, целящи създаване на алтернативни пространства на консуматорския начин на живот. Гост-лектори бяха и работници от окупираната фабрика в Гърция – ВИО.МЕ. Концертът в съботния ден събра на едно място любители на музикалните стилове хип-хоп, реге и пънк, като от музикалната сцена ясно се открояваха социалните послания.
Varna festival Budi promyanata 2
В последния ден от фестивала, ние, от Студентско-ученическо движение „Призив” бяхме поканени да изнесем лекция на тема „Студентската борба за безплатно и общодостъпно образование”. За събитието донесохме голямо количество от нашето печатно издание и материали свързани със Студентски исторически център. 
 
Като начало запознахме аудиторията с нашите виждания, за това какво разбираме под „безплатно образование”, защо то трябва да бъде такова, както и какви са причините да не е. Посочихме кои, според нас, са враговете на студентството и доказахме връзката между външните икономически сили и превръщането на университетите в пазари, на които се търгува знанието. Продължихме с исторически преглед на дейността на „Призив”, започваща в далечната 2007 година. Този дълъг период включва много борби, протести, успехи и идейни сблъсъци. 
 
Специално внимание се обърна на последната академична година. Тя преливаше от събития. Наблегна се на ситуацията в Студентски град и създаването на Студентски исторически център. Не бяха пропуснати и протестите в СУ, довел до отмяна на увеличението на таксите, и двата такива в УНСС. Обърнахме внимание на увеличаващата се студентска активност в последните години. Лекцията завърши с дискусия с част от слушателите.
 
Оценяваме участието си на фестивала във Варна като положително, ценни бяха обмяната на мнения, намирането на нови приятели и трупането на опит. Успяхме да представим вижданията си пред нова за нас аудитория и смятаме, че останахме разбрани и приети добре. 
 
Смятаме, че подобни прояви само биха помогнали за развитието на самоорганизирани и самофинансиращи се социални и идейни течения. Пожелаваме успех на нашите нови приятели и успех на Солидарен център-Варна. Надяваме се отново да имаме удоволствието да участваме заедно с тях на подобни събития. 
Varna festival Budi promyanata 3