Начало Акции Протестът на 17.11 – още една гледна точка

Протестът на 17.11 – още една гледна точка

ПечатЕ-поща


protest 17 noemvri

Протестът се получи екстра! Лозунги, листовки, масовост, настроение, изказвания, откритост, широко отразяване... Това може би е най-добрата самостоятелно организирана от „Призив” акция.

Във връзка с проведената акция, искам обаче да обърна внимание на един значим процес, който тече още от самото възникване на „Призив”, а именно – усвояването на академичното пространство, превръщането му от нещо чуждо в нещо свое за все повече студенти. Този процес получи свое ярко проявление на 17.11, когато организирахме протеста „на наша територия”, без да се занимаваме с обичайните уведомления, общини, полиции и т.н. (както би трябвало да направим, ако протестът беше извън територията на Университета), напомняйки за нашето неприкосновено студентско право на академична автономия.

Известно е, че „Призив”, както всяко едно истинско студентско движение, се създаде в университета. Не в някое кафене, не в някоя кръчма, не в някоя партийна централа или зад граница, а именно в университета. По точно – във ФМИ. Това беше през пролетта и лятото на 2007 г. Оттогава „Призив” е организирал безброй срещи, дискусии, прожекции и акции в университета. По този начин, къде съзнателно, къде несъзнателно, вече пета година тече процес (който, разбира се, не се изчерпва единствено с дейността на „Призив”) на активно усвояване на академичното пространство от страна на най-активните студенти. Аудиториите и дворовете на отделните факултети се превръщат от място, където студентите трябва да ходят по задължение (заради лекции, изпити и т.н.) в места, които студентите посещават по необходимост – за да отстояват своите общи интереси (най-често свеждащи се до това да не им се вдигат таксите, да получават навреме и в пълен размер стипендиите си, да организират просветителски и културни мероприятия, касаещи духовния им и образователен интерес към миналото, настоящето и бъдещето на заобикалящия ни свят и т.н.).

Паралелно с усвояването на академичното пространство, лека-полека, от випуск на випуск, все повече се преодолява и отчуждеността между самите студенти; колегите проявяват все по-голяма отзивчивост, все по-голяма склонност към участие в извънучебни дейности, касаещи техните студентски и граждански интереси. Протестът от 17.11 (подобно на този от 20.10.2010) повтвърди именно тази тенденция.

Темата е обширна, надявам се, че и други колеги ще се включат с мнение по нея. Във всеки случай, моята надежда е, че усвояването на академичното пространство и преодоляването на незаинтересоваността към общите проблеми и отчуждеността между колегите, ще доведе до нови форми на студентска активност и организация, и, в крайна сметка – до по-добри условия за живот, учене и цялостно човешко развитие на младите хора в България.

Дефол