Начало Акции Прожекция и дискусия по филма "Защо воюваме"

Прожекция и дискусия по филма "Защо воюваме"

ПечатЕ-поща

whywefight Само преди броени дни светът беше ( и все още е ) изправен пред заплахата от нова кръвопролитна война в Сирия. Какво би означавало една нова война? Отново милиарди долари да бъдат хвърлени за ново въоръжение, вместо например, за образование и здравеопазване. Отново хиляди млади хора да бъдат принудени да жертват живота си за неясни интереси. И още много други бедствия...

С този филм искаме да повдигнем въпроса кому са нужни такива кръвопролитни войни, кои са големите печеливши и кои са големите губещи от тях, и какво е отношението ни като студенти и преподаватели към тях.

***

ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА:

„Защо воюваме“ на Юджийн Джарецки е документален филм, създаден през 2005 г.
Заглавието прави връзка с едноименните пропагандни филми от времето на Втората световна война, поръчани от американското правителство за да обоснове решението си за влизане във война срещу силите на Оста по онова време.
Филмът описва възхода на американския военно-промишлен комплекс (наречен така за първи път от Айзенхауер) и подкрепата му от правителството през последните петдесет години, белязани с участие на САЩ в множество войни.
„Защо воюваме“ предупреждава, че през десетилетията след Втората световна война американското общество е било заблуждавано, за да може да бъде хвърляно във война от своето правителство с цел поддържане на политическото господство над света. Доказателства за това са редица интервюта – с политика Джон Маккейн, с политолога и бивш анализатор на ЦРУ – Чалмърс Джонсън, с политика Ричард Пърл, с неоконсерватора Уилям Кристъл, с писателя Гор Видал и с други значими фигури. За истинската външна политика на САЩ говорят и ветерани от войната във Виетнам. Филмът изяснява какви са методите за вербуване на войници за войната в Ирак и каква е тяхната съдба. Особено внимание е отделено на иракското нашествие през 2003 г.