Начало Акции Справедливостта победи поне този път: студентските такси в СУ няма да бъдат вдигани догодина

Справедливостта победи поне този път: студентските такси в СУ няма да бъдат вдигани догодина

ПечатЕ-поща
Както бяхме писали , на 25 януари протече заседанието на Академичния съвет на СУ, на което трябваше да се гласуват новите такси. Като се има предвид новата поправка в Закона за висшето образование таксите да могат да достигат до 2/3 от издръжката на студент и все по-тежкото финансово положение, в което изпада СУ вследствие на системно орязвания бюджет, беше сигурно, че опит да се повишат таксите ще има. Наред с това в студентските среди упорито вървяха слухове за ударно покачване на таксите.

В тези условия ние решихме да не оставяме това решение в ръцете на академиците, а да отстояваме интересите на студентската общност, а именно – да не се покачват таксите с нито лев отгоре. Организирахме малка „шокова” акция за АС, с която да не допуснем увеличение на плащаните от студентите суми.

Днес към 15 студенти нахлухме на заседанието на АС с идеята да го прекъснем и да бъде изчетено кратко слово, в което се настояваше да не бъде потъпкван интересът на студентите. Такава възможност не ни беше дадена – с влизането си уважаемият ректор попречи на този развой толкова рязко, вероятно знаейки какво предстои. Наложи се да изчакаме да се стигне до обсъждането на вълнуващия ни въпрос (т.4 от дневния ред). И когато това най-сетне стана, проф. Илчев обясни, че днес на заседание на ректорския съвет са обсъждали въпроса и въпреки желанието на някои декани да вдигнат таксите, той настоява такава стъпка да не се предприема, като вместо увеличение, на министър Игнатов бъде изпратено отворено писмо с искане за увеличаване на субсидията за СУ. Ние приветствахме това решение, което единодушно беше гласувано от членовете на АС.
видео
 
В заключение искам да кажа няколко неща. Решението на АС до голяма степен беше подтикнато от нашето присъствие и готовност да останем да отстояваме правата си. Това е прекрасен пример как някой път големи успехи се постигат от малко, но сплотени хора, които знаят за какво се борят. Всички, участвали в тази акция, заслужават огромни адмирации от страна на колегите си, защото благодарение на тях джобовете на всички студенти няма да изтънеят съвсем. Няма битка, която не може да бъде спечелена. Няма безнадеждни каузи. Има само твърдост и постоянство в отстояване на справедливостта. Поздравления на всички, днес постигнахме историческа победа!