Начало Акции Участието на „Призив” във Фестивала на българското образование

Участието на „Призив” във Фестивала на българското образование

ПечатЕ-поща

fest bg obrazovanieПРИЗИВ участва за първи път на Фестивала на българското образование, проведен между 28 и 30 април в Националния дворец на културата. Участието ни стана по покана на основния организатор г-н Юрий Анджекарски, който е бивш директор на училище, а понастоящем – председател на Професионален форум за образованието. На този ежегоден фестивал са представени десетки училища и техникуми, при това от самите ученици, което позволява да се усети част от нагласите и съществуващата в образованието ни атмосфера. 

Участието ни включваше самостоятелен щанд, на който се раздаваха няколко материала, които могат да бъдат намерени на сайта на ПРИЗИВ – „Основните проблеми на българската образователна система”, „Положението в българските училища” , „88% от учениците пият алкохол, а 2/3 пушат” (този материал се раздаваше под заглавието „Проблеми сред тийнейджърите”), както и се раздаваха материали за реформа „Сатър”, Студентски град и последните броеве на бюлетина. В първия ден от участието ни беше прожектирано кратко представяне, показващо статистически данни за българското образование и идеите на ПРИЗИВ как да се подобри качеството и достъпността на образованието. В последния ден от Фестивала в ателие „Проекти” по идея на групата ни се състоя ученическа дискусия на тема „Какво ме кара да не харесвам училището си и какво би ме накарало да го харесвам”. За съжаление това обсъждане не привлече голям брой ученици, но въпреки това беше един ползотворен опит и трябва да бъдат поздравени участващите призивци за доброто си представяне.

Включването ни във Фестивала на българското образование не беше много силно, но може да се отчете като успешно, защото добихме опит в участието на подобни събирания, свързани с образованието. Самото ни включване на фестивала ни отне свръх организационни усилия, тъй като студентските активисти  се занимаваха по това време и с дейности по борбата за Студентски град. По всяка вероятност възможността да се срещат и говорят студенти и ученици на образователна и организационна тема, е ценно и само по себе си твърде рядко явление. Разбира се, нашето включване ни помогна за популяризирането на движението ни. Но тепърва предстои да се прилагат по-грабващи вниманието на подрастващите занимания, които да засягат темите, свързани със състоянието на образованието и културата ни едновременно по сериозен, но заедно с това интересен и траен като въздействие начин. Само така може да се разрасне предлаганата студентско-ученическа инициатива за създаването на независима и борбена организация.

Призив