Начало Раздели Младежта и образованието 1 ноември 2010 година – кой казва, че днес не се нуждаем от будители?

1 ноември 2010 година – кой казва, че днес не се нуждаем от будители?

ПечатЕ-поща
protest 1 noemvri 2010
1 ноември подобаващо беше отбелязан тази година от стотици студенти, преподаватели и артисти. Не като поредния протоколен празник, правещ от този ден просто една почивна, неучебна дата, а като протест. Протест за опазване на образованието и духовността, продължение на студентските протести от октомври. На площад „Народно събрание” организаторите – студенти от НХА, от Софийския университет (Инициатива срещу орязване на парите за образование) и младите учени на БАН – „Когито”, се бяха погрижили да има изобилие от художествени изяви.
protest 1 noemvri 2010 2
На десетки стативи студенти-художници рисуваха „Измръзнал модел, увит в родопско одеало” – една злободневна препратка към мизерните условия на следване в Академията, причинени от непрекъснатото спиране на средствата за издръжка от страна на държавата. От трибуната на протеста колеги от Музикалната академия с гняв алармираха за плановете правителството драстично да увеличи техните такси за следване. Това само беше допълнено от припомняне на последните изказвания на министри, че няма да отпуснат никакви допълнителни средства до края на 2010 г. за университетите, застрашени от затваряне (сред които СУ, НХА, НАТФИЗ и НМА). В тази връзка младите учени от „Когито” проведоха експеримент – замерване на мозъчната дейност на градински тикви. След като нито една тиква не бе събудена от дълбокия си сън, те връчиха награди за антибудителска дейност. Водещите призове обраха, както можеше и да се очаква, съответните водещи министри Игнатов и Дянков, отговорни за пропадането на образованието ни.
protest 1 noemvri 2010 3     
С музика, протестно настроение и възгласи „Искаме да учим”, „Убийци на култура” и „Тикви!” се потвърдиха нашите студентски исканията, отправяни към властта вече трета поредна седмица. 
Духът изкочи от бутилката и будителите напуснаха забравата на миналото за да внесат нов живот на университетите тук и сега! 
protest 1 noemvri 2010 4
Снимки: Георги Иванов; Интернет