*Анаболен теизъм

ПечатЕ-поща

 През последните години тенденцията да се употребяват анаболни стероиди сред посещаващите фитнес центрове в България започна да придобива обезпокояващи нива . Подобно на навлизането и популяризирането на синтетичните наркотици в страната в края на 90-те години на миналия век, които първоначално се употребяваха само от последователите на субкултурното „underground techno” движение и бяха заклеймявани от масите, а после охотно приети от тях, така и синтетичните стимуланти за бързо натрупване на мускулна маса първоначално се употребяваха само от професионални спортисти, а днес са масови и популярността им непрекъснато расте.
    
Какво представляват анаболните стероиди и защо тенденцията на популяризирането им е притеснителна? Те са хормони, свързани с тестостерона, които са отговорни за синтезирането на протеини и нарастването на клетките и естествено се съдържат в човешкия организъм, като нивата им варират индивидуално. За първи път са открити и синтезирани през 30-те години на 20 век и оттогава се използват в малки количества за лечението на някои болести. Счита се, че човекът, който прави популярна нерегламентираната употреба на стероди в големи количества е настоящия губернатор, бивш културист и актьор Арнолд Шварценегер, чиято звезда изгрява през 70-те. При все че той продължава да е жив и здрав (макар и с трансплантирани черен дроб и сърце), много от следовниците му не са нито толкова живи, нито толкова здрави. По известни примери са: австрийският културист Андреас Мюнцер, българският културист Цвятко Цветков и кечистът Крис Беноа. Първите двама умират в агония в ранните си 30 години. Причината е: необратими поражения, нанесени върху бъбреците и черните им дробове, вследствие на приети големи дози добавки. Третият се самоубива след като е убил жена си и 7-годишния си син. Предполага се, че дългогодишната употреба на анаболни стимуланти е отговорна за отключването на психопатичното му състояние. И тримата са пример за тотално обсебване от мускулната мания, което продължава независимо от влошаващото се здраве и опасността от смърт. Това са само няколко примера, разглеждащи публични личности. Тези модели се повтарят сред обикновените хора в кварталните фитнеси и все по-често сред непълнолетни.
    
Продажбата на анаболни стероиди без рецепта в САЩ и Европейския съюз е забранена. Разпространението им в България става посредством фитнес инструктурите във фитнес центровете или в специализираните фитнес магазини, където легално се продават позволени добавки като протеини, витамини, аминокиселини, а ''под масата'' само на познати или на доведени от познати хора се продават нелегалните субстанции. Те се различават по качество и цена и по специфичен ефект, който имат върху организма – от разработения за слаби кучета и коне Vincerol, до извличания от хрущялите на човешки трупове хормон на растежа. 
    
Продължителната употреба на стероиди може да предизвика: увреждане на черния дроб и бъбреците, повишено кръвно налягане, сериозни увреждания на лявата сърдечна камера, сърдечно-съдова болест, гинекомастия (развиване на женски гърди при мъжете), повишаване на холестерола, акне, оплешивяване, тестикуларна атрофия. Може и да не ги предизвика, разбира се, но при генетична предразположеност тяхната употреба се превръща в катализатор за появяване на заболяването.
Метафизичният аспект на човешката същност – душата, също търпи поражения. Системната употреба на стимулантите повишава риска от изпадане в състояние на депресия, мания, психоза, склонност към насилие, агресивно поведение, отдръпнатост, склонност към самоубийство.
Друго общо нещо с наркотиците е пристрастяването към приемането им, защото веднъж видял се в желаните пропорции, трудно можеш да свикнеш със стария си физически статус, който се възвръща не след дълго при преустановяване на приема им. А те са толкова достъпни...

                                                                                                           

Тодор Бойчев*Анаболен теизъм: анаболен идва от веществата, в сл. продуктите, които засилват процесите на усвояване от клетките на приеманата от човека храна и превръщането й в клетъчно вещество (анаболизъм- от гръц. anabolé „задържане”) и теизъм (фр. théisme от гръц.)- признаването на съществуването на личен бог като създател и управител на света (от религиозно течение). В случая, чрез съчетаването на двете думи авторът изразява наблюдавания в съвремието ни своеобразен култ към употребата на анаболни вещества.