Начало Раздели Младежта и образованието Да се учим от техния пример

Да се учим от техния пример

ПечатЕ-поща

 Къде сме ние, учащите се, в съвременните български медии? – ето въпрос, чийто отговор си заслужава да дадем. Отговорим ли прямо, следва да признаем, че образът на студента, ученика, учения, учителя в това пространство не е сред „котиращите се”. В общата картина на телевизия, радио, интернет, вестници и списания (включително и в едно лъскаво, „безплатно”, но пренатъпкано с реклами студентско списанийце) се възхвалява една непогрешимо разпознаваема линия на представата за днешната българска младеж. Според тях ти цениш: мързела, омразата към ученето в училище и в университета; затова пък от вас, момчета, се очаква да пиете, а вие, момичета, следва да приемате „лекото” поведение за житейска философия. Твърди се още, че да се вълнуваш от проблемите на образованието и младежта „не е модерно”, а е „модерно” и „оборотно” да се интересуваш само от себе си и донякъде от най-близките ти роднини и приятели... 
      
Според нас обаче в така обрисувания пейзаж се „отразява” не толкова действителността, колкото се проектират желаните бъдещи модели на поведение. На нашето поколение се отрежда такава роля, приемем ли я, сме добрите, желаните партньори, динамични, гъвкави, „модерни”  и „европейски” млади хора. Отхвърлим ли я, сме немодерни, невдяващи, неприспособими и проблемни хора.
       
При тази обстановка ние желаем да посочим достойни и стойностни примери за подражание, в които герои са именно младите хора в България днес. Това са образи, които без да присъстват в сегашното медийно пространство, будят нашето възхищение.  В своята дейност активисти на „ПРИЗИВ” нерядко попадат на такива примери, намираме ги достойни за следване и затова ще разкажем с по няколко думи  за тях.
        
Подкрепа не на думи, а на дело
  Случайно се свързахме с един прекъснал студент и настоящ работник. Без да ни познава лично, но научавайки за нашите идеи, той отпечатва безвъзмездно десетки копия от бр.1 и 2 от бюлетина на „ПРИЗИВ”, рискувайки да загуби работното си място. Благодарение на неговата подкрепа още десетки студенти и ученици ще могат да се запознаят с нашите възгледи, а стига да се решат – и да участват в борбата за безплатно и общодостъпно образование.
      
Парите от личната издръжка – в помощ за „ПРИЗИВ”  Както е известно, нашият бюлетин се издава не с пари от реклами, меценати и програми на ЕС, а с доброволно събираните пари на участниците в „ПРИЗИВ” и на нашите съмишленици. На молбата ни за събиране на средства за бюлетина се отзова наш колега, учещ и работещ в Германия. Той не се е поколебал да ни изпрати сума, възлизаща, примерно, на седмичната му издръжка там, за целите на студентско-ученическото движение у нас. Оттогава мина повече от месец, но постъпката му остава забележителна – във вълчето време, в което живеем, се намират и Хора като него.
 
По смелостта му ще го познаеш  Активист на „ПРИЗИВ” пострада сериозно при опита си да защити възрастен човек от побоя на една развилняла се мутра. Студентът, без да има кой знае какви физически дадености, има смелостта и достойнството да се намеси. Неговата намеса, като най-близък очевидец, прекратява тази варварска сцена на насилие. Горди сме, че в нашите редици имаме хора, които са готови да рискуват личния си комфорт и здравето си, за да се притекат на помощ на един беззащитен възрастен човек.

Те избраха истината пред облагите  През лятото стана широко известен случаят с двама наши колеги от Журналистическия факултет на СУ, които публично отказаха да приемат стипендиите на вестник „Труд”. Те се отказаха, защото са против този вестник да си прави реклама за тяхна сметка. Единият студент въобще е отказал да вземе пари, а другият ги е дарил за студентското сдружение „Цензура” и за нуждите на Университетската библиотека. В коментарите по този случай някои съжаляваха младите журналисти, че сега няма да могат да си намерят работа, тъй като да имаш собствено мнение е нещо неприложимо в условията на сегашното българско медийно пространство. Но това е достойното поведение – когато истината се поставя над облагите, с които и днес се купуват съвестта и умовете на перспективните интелигенти.

Дава пример, докато работи  На доброволни начала в дом за сираци работи наш колега, завършил педагогика в СУ (за него ние имаме специален материал – „Пример за подражание”, който можете да прочетете на нашия сайт) – очевидно е, че не са изчезнали хората, които считат за свой дълг да правят добро…

 Ваканция в спасяване на бедстващи Това лято десетки румънски студенти можеха да бъдат видяни не по черноморските курорти и дискотеки. Те са от Румънския студентски съвет и за пореден път се включват в спасителна акция – този път през август, в помощ на пострадалите от наводненията в Северна Румъния. Радостно е да знаем за тези колеги, които вместо да са обсебени от развлечения и службогонство, считат за свой дълг да помагат на своя народ.
  
Ключица или силата на правотата  Ученик успя да осъди община Пазарджик за това, че в началото на 2008г. е счупил ключица, след като е паднал на леда на непочистената централна пешеходна улица в града – оказва се, че в България да си защитаваш правата не е невъзможно, нужно е само да имаш желание за това и да си убеден в своята правота.

За тези примери искахме да разкажем и да призовем: ДА СЕ УЧИМ ОТ ТЕХНИЯ ПРИМЕР!

В заключение може да добавим само едно: докато има примери на такива смели, достойни, безкористни младежи като гореизброените, у нас ще я има надеждата, че оковите на апатията ще бъдат разбити, че организацията на учащите ще се създаде, че ще си върнем безплатното, качествено и общодостъпно образование.