Начало Раздели Младежта и образованието Губим 40 млрд. лв. от изтичане на мозъци

Губим 40 млрд. лв. от изтичане на мозъци

ПечатЕ-поща
iztichane na mozuci930 хил. българи без тапия за средно образование. Глад за математици, инженери и физици у нас. 40 млрд. лв. е загубила страната ни от висшистите, които работят зад граница през последните десет години.

Това пресметна вчера академик Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените към БАН. Според неговите данни държавата е инвестирала средства в обучението на 400 000 наши сънародници, които след получаване на диплома веднага са заминали да работят в чужбина, вместо да развиват родната икономика, пише днес вестник „Монитор“.

Едва 30% от завършващите магистри и бакалаври успяват да си намерят работа по специалността, съобщи още Дамянов. Той добави още, че 930 000 души пък остават само с основно образование, което е притеснително. Според него българската наука и образование не могат да оцелеят без висшисти.

За сметка на юристите и софтуерните специалисти страната ни страда от недостиг на физици, инженери и математици. Скоро можело да ни се наложи внос на тези кадри от чужбина. „Инвестицията в науката е с голяма възвращаемост. Ако бъдат отпуснати 10 млн. лв. допълнително на БАН, тя ще възвърне вложеното шесткратно до 60 млн. лв.“, категоричен бе Дамянов. Страната ни търпи най-солидни загуби от студентите медици, отчетоха от своя страна представители на съветите на медицинските вузове. За всеки курсист медик държавната хазна отделя по 7000 лв. на година, а това прави над 44 000 лева в рамките на 6-годишното му обучение. Страната ни няма как да си възвърне тези пари, защото 80% от студентите се захващат да учат немски още от втори курс, за да работят в Германия, щом завършат, каза за „Монитор“ петокурсникът Александър Йорданов от Медицинския университет във Варна.