Начало Раздели Младежта и образованието Маргинализация на младите хора в България: „Който сее вятър, жъне бури”

Маргинализация на младите хора в България: „Който сее вятър, жъне бури”

ПечатЕ-поща
  „Огромен проблем за страната е, че една четвърт от младото и трудоспособно население е маргинализирано и рисково.”
  Това каза пред Фокус 29 Септември 2009 г. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
   Коментарът му бе по повод споменатите от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов данни от доклада на Световната банка, че 25% от младите хора на възраст от 15 до 25 години нито учат, нито работят, нито се квалифицират, нито имат желание за това.
"Вероятно голяма част от тези младежи не са ходили на училище и поради тази причина са силно маргинализирани. През последните няколко години имаше някакви усилия родителите да започнат да пращат децата си на училище като за целта им се орязваха помощи, предоставяха им се средства, закуски в училище, но без особен ефект”, посочи Безлов.
По думите му това са близо 200 000 младежи
40% от децата, които в тази възрастова група от 15 - 25 години са учащи, безработните са 16%, в отпуск по майчинство са 8%, 10% не са отговорили, а други 15 % казват, че работят. Тези, които работят посочват, че са заети в администрация, офиси, търговия, ръководители, квалифицирани работници – 5%, неквалифицирани работници – 4%, частни предприемачи, фермери – 0,3%.
От тази възрастова група 15 – 25 години ромите и турците са около 20 %, докато българите са 76%. 
Той посочи, че съществува следния проблем – един сериозен процент от децата престават да учат и действително престават да работят. Има студенти, които прекъсват и не започват да работят. Друг е проблемът, как се самоидентифицират младежите, когато попиташ един младеж, какво прави, той обикновено казва – уча.
По официални данни регистрираните безработни младежи на възраст до 29 години са 52 000.

Вече трета година ние, активистите на „Призив”, както и други съвестни граждани, алармират за заплахата от провежданата Програма „Сатър” срещу младите хора в България. Плодовете от тази зловеща програма, продиктувана на властите от Световната банка и други световни институции, личат ясно от този материал – както е казал народът: „Който сее вятър, жъне бури”. „Сатърът”, който не едно и две правителства в България използват, за да оставят без бъдеще десетки хиляди български младежи, е на път да се обърне срещу своя създател. За пореден път искаме да подчертаем, че за нас изходът от тази кризисна ситуация минава пред демократизацията на образованието в България – демократизация, която означава безплатно и качествено образование за всички.