Начало Раздели Младежта и образованието НЕ НА ПОСЕГАТЕЛСТВОТО СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!

НЕ НА ПОСЕГАТЕЛСТВОТО СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!

ПечатЕ-поща

През април-май 2008г. студенти от Историческия факултет на СУ и активисти на „Призив” проведоха редица срещи, обезпокоени от поредната атака на държавните власти срещу българското образование и по-специално срещу българския език. Всички единодушно осъдиха предложението да се отмени задължителното изучаване на българския език в училище и решиха да излязат със съвместна протестна декларация. Ето нейния текст:

НЕ НА ПОСЕГАТЕЛСТВОТО СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!

 Мафията в образованието и науката (МОН) в безсрамието си достигна дотам да предлага отмяна на задължителното изучаване на българския език в училищата. Желаейки да угоди на изискванията на ЕС за въвеждане на матури за зрелостниците, МОН не се посвени да посегне и на българския език. Не е нужно да си националист, за да разбереш, че това е атака не само срещу нашия език, но и въобще срещу устоите на българската нация – няма общ език, няма и нация!
 Този ход на МОН не е случаен, а е част от общата антиобразователна стратегия „Сатър”, която предвижда масово закриване на училища, тройно увеличаване на таксите за следване в държавните университети, съкращаване на хиляди преподаватели и учители, вероятно и закриване на БАН…
 Във връзка с това „ПРИЗИВ” се обръща към всички учащи се:

ДА ДАДЕМ ОТПОР НА ПОСЕГАТЕЛСТВОТО СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, ДА ЗАЩИТИМ НАШИЯ РОДЕН ЕЗИК!

ВЪН МАФИЯТА ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА!

ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ НАШАТА СЛАВЯНО-БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА!