„Циркът на ужасите”...

ПечатЕ-поща
...и кой изпраща българските младежи в него
 
В края на март 2008г. стана известен нов случай на чудовищна експлоатация, граничеща с робството на две български деца от Долна Оряховица. Заминали заедно с родителите си в Италия, те започват от началото на 2008г. да се трудят в цирк при ужасяващи условия: живеели са във фургон заедно с животните от цирка; работели са по 15-20 часа на ден (срещу 100 евро заплата при обещани 480!) и при това какво – едното момиче (на 19 год.) е трябвало да се гмурка в прозрачна вана с ледено студена вода, пълна с пирани, а сестра й (на 16 год.) е била поставяна в съд, в който хвърляли змии, паяци и насекоми за кеф на зрители с извратени човешки ценности. Италианските власти са реагирали по сигнал на един от свидетелите на това безподобно потъпкване на човешкото достойнство и собствениците на „цирка” са арестувани, а българското семейство е настанено в център за бежанци.

Но за нас от „ПРИЗИВ” въпросът не се изчерпва с това. За нас виновниците стоят в управлението не толкова на цирка, а в управлението на италианската и българската държава, които са създали условията да се стигне дотук: великата италианска „демокрация”, един от стожерите на Европейския съюз е субсидирала с хиляди евро този цирк в продължение на години, при положение, че в него са работели при подобни робски условия още много други емигранти от Източна Европа; българските управници, които от близо 20 години не престават да се кълнат, че правят всички промени и реформи в името на човешките права, да отговорят защо тези две момичета са лишени от конституционно гарантираното им право да се учат, защото родителите им са били лишени от конституционно гарантираното им право на труд и, търсейки изход от страховитата бедност в своя край, са тръгнали да си търсят късмета зад граница? Защо?!?

В една съвременна българска песен се пее: 

„Като мащеха Родино,

за децата си сега.

 Хляб да търсят по чужбина,

 тръгват с болка и тъга.”


Такава е истината. За нея ние ще търсим сметка от управляващите. За да няма повече „циркове на ужасите”, за да има всеки гарантирано право на образование и труд!