Начало Раздели Младежта и образованието Училището - в Червена книга

Училището - в Червена книга

ПечатЕ-поща

Велиана Христова

За три месеца отидоха в небитието 350 български училища. Нещо повече - МОН насърчи закриването, като въведе поголовно и по еднакъв начин навсякъде принципа на делегираните бюджети - всяко училище получава бюджет, равен на броя на учениците му по 1157 лв. за всеки от тях. Училища с малко деца се закриват, защото просто не могат да се издържат. Толкова. Пазарен принцип. Броенето на глави "добитък" не отчита ни бъдещи съдби на малки селища, ни лигавщини като 150-годишна история на училища, ни субективни отношения между кметове и школски директори. Важното е "строгата финансова дисциплина". Отгоре на всичко закриването направо се стимулира - "големи пари", цели 21 млн. лв., се дават допълнително на общините, които препращат децата от едно село в друго - в т.нар. средищни училища.

Там, където има сърцати кметове, върви битката за доказване на отдалеченост на малкото училище на 20 км от друго селище, за да не бъде то закрито (така е по закон). Общините по хамлетовски разсъждават кое е по-добре - да го бъде училището със слети паралелки и хлабаво качество на обучението, или да не ги бъде изобщо отпадналите ученици. В това време в районите на Кърджали, Разград, Търговище, Русе и не само там, училището става изчезващ вид, подходящ за Червена книга на образованието. А преди години МОН все още публикуваше Бяла книга на просветата. После дойде Световната банка и рече да закриваме училищата поголовно, да спестим пари.
А също тъй добре помним, че спестените пари според банката трябва да отидат за усилване на административния капацитет на МОН, да се дадат на чиновниците, за да управляват училищата (как ли се управлява нещо ликвидирано). Може пак да повярваме в идеите на Световната банка, защото никак не се виждат спестени пари от закрити училища, с които да се вдигат заплати и да се укрепва материалната база за обучение.
Нормативът за издръжка си е все същият. Заплатите на учителите дори в София не стигат обещаните 650 лв., в по-малките селища са под 590 лв. по данни на КНСБ. И въпреки закритите училища прогнозите са за много нови милиони недостиг в системата от септември до декември. Вярно е, че децата са намалели заради ниската раждаемост. Сега започват да се увеличават. А утре? Утре - едно голо финансово неприличие и връз него емблемата на МОН с три правописни грешки.

източник: www.duma.bg