Начало Раздели Младежта и образованието Защо някои училища не стачкуват?

Защо някои училища не стачкуват?

ПечатЕ-поща
От съображения за сигурност ученикът автор на дописката пожела анонимност.

Защо някои училища не стачкуват?

Стачката на българските училища и в частност на учителите обхваща повече от 2/3 от учебните заведения. Сред някои тази стачка предизвиква негативно отношение – видите ли, учителите искали по-високи заплати, а пък ние, учениците, сме излизали от училищата неграмотни и с недобро образование.
Обаче това дали ученикът усвоява качествено учебните материали зависи не само от учителя, но и от него.

Защо все пак учителите от някои училища не стачкуват? Означава ли това, че не искат увеличение на заплатите си, че изпитват някакъв страх за работата си? Не. Ще дам пример, който ме кара да мисля така и да изложа тази теза.

Примерът е за едно софийско среднообразователно училище, което не искам да назовавам. В това училище, чийто директор носи многозначителния прякор Маргарет Тачър ( „Желязната лейди” ) , са били пенсионирани две учителки едната, от които е представител на Синдиката на българските учители във въпросното учебно заведение. За да се назначи отново на щат тази учителка, още 4 учителки подават молби за напускане, но броят не достига. Подалите молби за напускане не ги оттеглят и в момента преподават в други училища. Защо обаче директорът на училището пенсионира предсрочно представител на СБУ? Стачката е била обсъждана още през летните месеци и очевадно на г-жа „Тачър” не и се е искало повереното и учебно заведение да стачкува.

Днес в това училище няма кой да постави началото на процедура за влизане в ефективна стачка. Някои от сега преподаващите учители подкрепят стачката , но в същото време „благодарение” на колегите си, които може би считат,че е по-добре да бъдат под крилото на директора, а и сигурно заплашени с уволнение, не стачкуват ефективно.

Затова нека не бързаме да обвиняваме нестачкуващите учители, а да търсим причините поради които те не стачкуват.

04.10.2007