Начало Раздели Младежта и образованието Злодеи посегнаха на студент от „Призив”

Злодеи посегнаха на студент от „Призив”

ПечатЕ-поща
 На 6 януари 2010 г., вечерта към 23:00 часа в София студентът Борис Боев е нападнат на път за дома си от въоръжена 4-членна банда. Агресорите връхлитат върху Борис в гръб. Те нанасят два удара в тилната част на главата с палка и след падането му го ритат в лицето. Престъпните лица след това се разбягват без да са откраднали вещи от него. Борис е откаран в болница с мозъчно сътресение и опасност за живота. Здравословното му състояние в момента се подобрява.

Човекът Борис – студент и приятел

Борис Боев е студент на Софийския университет от 2003 г., понастоящем е магистър по история в Историческия факултет. Колегите студенти и преподаватели познават Борис като прилежен учащ се, отличен студент. Редица от писмените му разработки са с научна и изследователска стойност според преподаватели. Засиленият си интерес към хуманитаристиката Борис проявява и към културните прояви в университета като участник и организатор на дискусии, кинопрожекции и изложби.


Неотменна част от времето си Борис прекарва като студентски активист в защита и за развитие на основни демократични права на учащите, заложени в действащата Конституция на България. От пролетта на 2007 г. се включва в инициативата срещу покачването на семестриалните такси в държавните университети, а след протеста от 11 май 2007 г. застава напълно зад необходимостта от създаване на нов тип организирано студентско движение. Воден от ентусиазъм, доброжелателни намерения и силна убеденост в по-добрите перспективи пред младите, Борис е сред основоположниците на студентско-ученическо движение „Призив за образование”. 
Ето и някои ключови прояви на движението за последните 2 години: издаване от пролетта на 2008 г. на ново печатно издание – бюлетин „Призив”; включване в траурното шествие в памет на убития студент Стоян Балтов и подготвяне в тази връзка на последвалия го на 19 декември студентски протест за подобряване на обстановката в „Студентски град”; организиране на 8 март 2009 г. на протест в знак на солидарност с Костадина Кунева– защитник-синдикалист на трудови права; дейност по отстояване на социалните и просветни интереси на студенти и преподаватели в условията на финансова криза (от ноември 2009 г.).

Във всяка една от тези прояви Борис даде идеи и вложи много усилия заедно с останалите студенти  от „Призив”. Той написа и многобройни статии, качени на сайта ни. Във всички изброени участия изявите му съответстват с възприетите от „Призив” принципи за откритост както пред университетската общност, така и пред широката общественост. Освен активист с огромен принос към студентството в България, Борис е прекрасен приятел и истински Човек. Всички ние изпитваме към него безкрайно уважение и добри чувства.

Нападателите– лумпени и асоциални елементи

Това нападение от 6 януари 2009 г. е извършено от младежи с крайно десни и фашистки убеждения. То беше предшествано от електронни заплахи, заплахи на живо, предишни опити за нападение. Причината е в политическата активност на Борис като член на Движение за съпротива „23 септември” и изявен ляв активист.

*    *    *

Ние, от Студентско-ученическо движение „Призив за образование”
категорично заклеймяваме този варварски акт на насилие и посегателство над живота на Борис. За нас, млади хора и студенти, всяко посегателство върху живота и здравето на гражданите в и извън страната ни е неприемливо. Ние, учащите се по силата на благородните и хуманни чувства, които ни обединяват в училищата, университетите и в живота,  считаме за свое задължение да не допускаме подобни тъмни и насилнически сили да се проявяват в обществото и държавата ни. Приканваме надлежните държавни органи и институции да извършат необходимите законови действия срещу извършителите на това свирепо деяние.
Обръщаме се към университетската и културна общност в страната ни за съпричастност!