Начало Принципи 2 години ПРИЗИВ - 2 години борба за БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

2 години ПРИЗИВ - 2 години борба за БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ

ПечатЕ-поща

Днес на 11 май точно преди 2 години се даде началото на "Призив"

В ранния следобед около 100 студенти излязоха на протест в центъра на столицата София, България, срещу правителствените намерения за рязко покачване на таксите за следване чрез промени в Закона за висшето образование. Те поискаха по-високи стипендии за студентите и по-високи заплати за заетите в сектора, като същевременно се обявиха срещу приватизацията на общежитията и все по-широко наблюдаваната корупция в образованието.

На същото място няколко часа по-късно се събраха и около 2 000 студенти, преподаватели и академици, които поискаха повече пари от държавния бюджет за образование и по-високи заплати на заетите в сектора. Тези протестни прояви са първите сериозни опити за противопоставяне на неолибералните стратегии в образователната система на България. От този ден се създава и студентско-ученическо движение „Призив” за да се превърне в най-изявената младежка синдикална структура в борбата за възстановяването на БЕЗПЛАТНОТО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО образование в страната.

           11 май 2007 година

За тези, които тогава не присъстваха- малко по-точно пресъздаване на положението ще е държаната от един от сега най-дейните в движението реч:

Ученици, колеги, преподаватели,

Вероятно повечето от вас са дошли днес тук, след като са прочели листовката на инициативния комитет. В нея са залегнали някои основни искания, за които ще кажа няколко думи.

Инициативният комитет издига като искане активната борба с корупцията в образованието. Такава борба наистина е необходима. Такава борба трябва да се знае обаче, че е невъзможна, ако няма действителен контрол на учащите се над парите за образование. Днес никой от нас не знае какво става с парите, предназначени за нашето образование. Едно е сигурно – съдейки по трагичното състояние, в което се намират държавните училища, университети и библиотеки, явно е, че тези средства отиват не по предназначение, а в нечии джобове, в нечии банкови сметки.

Друго искане е за ясна и добре аргументирана стратегия за развитие на образованието – към тази точка трябва да се направи важно уточнение – някои колеги казват, че от 17 години държавата нямала стратегия за образованието. Да, за развитие на образованието държавата наистина нямаше и все още няма стратегия. Но стратегия за приватизация на образованието, стратегия за разрушаване традициите на родното образование, стратегия за превръщане на българските учебни заведения в развъдник на неграмотни, полуграмотни, безволеви, апатични същества – че такава стратегия е имало и продължава да има – това може да потвърди всеки, който е имал вземане-даване в последните години с нашата образователна система.

Коя е причината за това безхаберие на държавата по отношение на образованието?

Причината се корени в това, че днес развитието на образованието вече не е приоритет на българската държава.

Под натиск на външни и вътрешни реакционни сили днес приоритет на държавата е превъоръжаването на превърнатата ни за посмешище армия;
приоритет са също така мисиите на български войски в Ирак, Афганистан, Ливан и други, където ние записваме позорно участие в окупацията на суверенни страни и народи;
приоритет са също така депутатските заплати, обновлението на автомобилния парк на управленските институции и други подобни.

За всички тези паразитни разходи пари се взимат от всички нас, от данъците, които плащат нашите родители, нашите баби и дядовци.

Ето заради такива чудовищни и престъпни приоритети образованието е оставено на заден план, оставено е на самотек, оставено е в ръцете на бездушни, корумпирани депутати, министри и обикновени бюрократи.

Срещу този държавнически произвол ние трябва да кажем:

- образованието да стане основен приоритет на държавата;

- рязко да се увеличи процентът на държавна субсидия за наука и образование;

- да се премахнат всички такси за обучение;

- да се направят отново учебниците за училищата безплатни и достъпни за всички;

- да се осигури достойно заплащане за учители и преподаватели – те заслужават да получават повече от бюрократите от държавния апарат, които освен да крадат пари от държавния бюджет и да създават антинародни закони, за нищо друго не ги бива.

Не мислете, че осъществяването на тези искания е невъзможно. Ако сме сплотени и организирани, така както са сплотени и организирани учащите в Чили, в Гърция, в Турция, в Германия, във Франция – ако сме единни като тях, ние ще бъдем непобедими.

Ако сме единни, не разни депутати, министри и всякакъв друг вид бюрократи ще упражняват диктат срещу нас учащите и преподавателите, а ние – учащите и преподавателите ще упражняваме диктат над тях:

Ние ще диктуваме условията,

Ние ще определяме бюджета за образование,

Ние ще контролираме как се изразходват парите
и ще наказваме сурово всеки, който се е обогатявал или иска да се обогатява за наша сметка!

Още веднъж:

СПЛОТЕНИ И ОРГАНИЗИРАНИ, НИЕ СМЕ НЕПОБЕДИМИ!
НЕКА БЪДЕМ ТАКИВА ЗАНАПРЕД!

Това е накратко. Смело начало, което изисква и смело продължение. Как иначе ще се създаде така желаната организация на студенти и ученици?! Упорита работа, способността да убеждаваме в необходимостта от такава борба и непоколебима вяра, че захванатото начинание е правилният път, който ще победи!

ПРИЗИВЦИ   Ч  Е С Т И Т О !

Още повече дела и успехи пред вас стоят!