Начало Раздели (съ)МНЕНИЯ ДВЕ МНЕНИЯ, КОИТО ПОЛУЧИХМЕ ОТНОСНО НАПИСАНОТО В „ПРЕКАЛЕНО ЛИ Е?”

ДВЕ МНЕНИЯ, КОИТО ПОЛУЧИХМЕ ОТНОСНО НАПИСАНОТО В „ПРЕКАЛЕНО ЛИ Е?”

ПечатЕ-поща
Както обещахме, публикуваме изпратените ни мнения в отговор на статията "Прекалено ли е "

Мнение на участник

 Аз също съм от несъгласните, не с написаното в материала, а с продължаването на тази тема, особено по този начин. Това, че хората не реагират както ни се иска, а предпочитат да действат умерено и предпазливо срещу посегателствата върху правата им, не означава, че водят „жалко, робско, пропиляно, безсмислено, обидно съществуване”.

Това е „начин на мислене”, с който трябва да се съобразяваме, ако искаме да го насочваме към по-критични форми, но не и с призиви за повече смелост да се „бориш и побеждаваш”, което прилича повече на романтическа фигура, комбинирана при това с революционни алюзии.

Боя се, че безпристрастния наблюдател би си помислил, че „критерият за участие” е да си готов поне за партизанска борба...

Да не говорим колко усилия хвърляме за няколко хлапака, които още се опитват да формулират първата си теза в живота, а резултатът е, че много колеги взеха да ни мислят за разни сектанти, дето висят в нета и пишат срещу този и онзи.

Участник

 Умереността не е непременно нещо лошо

 Аз съм от тези около Призив.

Не мисля, че текстът е „прекален”. За трансперантите пък хептен.

Но в това да се действа по-умерено според мен няма нищо лошо. Лошото идва, ако се действа разнопосочно и няма постоянство в целите – проблем, който не виждам в „Призив”. Ако има ясна и постоянна позиция – дали ще се изкрещи или ще се изкаже все ще е добре. Но все пак мисля, че с казването ще бъде възприета от повече хора, отколкото ако викаме същите думи. Самият акт на викане отблъсква, а в този сайт и бюлетин се казват страшно важни и разумни неща и не бива да увисват във въздуха. Макар че когато чуя, че трябвало да се спрат стипендиите, защото се изпивали и други подобни безумия, и на мен ми става твърде трудно да говоря умерено.

Има и още нещо важно, което не бива да се забравя: в тази студентска група, за която става дума, не всички са на мнението, което се критикува в тези текстове. Драстично покачване на таксите – ама че искане! Но има хора от тази група, които са ЗА вдигане на държавната субсидия и съхраняване на таксите на сегашните им равнища... максимум.

„Студентски глас” все още няма свой устав, макар че се чу, че са в процес на написването му. Все още нямат обявени общи цели като група. Аз изчаквам да видя какво ще пише там, в този устав, и тогава ще проимам мнение за цялата организация „Студентски глас”. За момента имам мнение за възгледите за висшето образование на отделни техни членове – някои съвпадат с моите и вашите, други са точно противоположни.

Мисля, че е важно да се противопоставим на нещата, срещу които сме против – намаляване на държавната субсидия, вдигане на таксите, въвеждането на странни неща с етикета „качествено образование”. Това е най-важното сега.

 

Селин