Начало Раздели (съ)МНЕНИЯ Конфликтът в Катуница не е етнически!

Конфликтът в Катуница не е етнически!

ПечатЕ-поща
Всяка спекулация с етническия мир е абсолютна политическа провокация и пагубна за бъдещето на страната ни. Не са ни виновни никакви роми. Виновен е двойният стандарт бедни-богати. Липсата на справедливост, корупцията, но и бедността като среда. Виновно е образованието с постоянно намаляващото му финансиране. Намаляване във финансирането на специалности като история, философия, етнология, културология, бълг. филология… Ориентиране към „пазара“. Приоритетно финансиране за „пазарни“ специалности – икономика, право, счетоводство, публична администрация.

Поставяме парите над и в основата на всичко, дори във взаимоотношенията помежду ни. С пари се купува всичко – едва ли някой ще  оспори това. Бъдат ли подменени ценностите с пари, изчезва човечността. А ние, уважаеми читатели, с всеки ден ставаме все повече не-човеци. Позволяваме на разни неонацистчета/футболни фенове да унищожават и убиват наред. Позволяваме им да нарочват малцинство за всичките си лични проблеми и да го преследват. Противно на всякакви закони и морални принципи.

Спомняте ли си думите на Мартин Нимюлер (Martin Niemöller):

Когато нацистите дойдоха за комунистите,
Аз мълчах;
Не бях комунист.

Когато затвориха социалдемократите,
Аз мълчах;
Не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за профсъюзите,
Аз мълчах.
Не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите,
Аз мълчах.
Не бях евреин.

Когато дойдоха за мен
– вече нямаше кой да говори.


Нали знаете кои са след циганите? Турците. Следват евреите, после комунистите, гейовете… а после? И докога? Докога няма да разсъждаваме над случващото се, докога ще си затваряме очите? Докога ще предпочитаме удобната телевизионна „истина“, вместо да търсим истинския проблем.

Не, конфликтът не е етнически. Конфликтът е заради това, че човекът с пари си купува комфорт – съдебен и полицейски. Позволява си да прави каквото иска, защото никой не смее да му потърси отговорност. Позволява си дори да убива. Без никакво значение дали този богаташ е с тъмна или светла кожа, и от кой етнос е. Всичко останало са политически изборни игри и сбирщина млади нацисти.
Чудя се дали ще осъзнаем пагубността на мълчанието си, преди да изгубим и последния глас в своя защита?