Начало Раздели Солидарност Ние те помним, Стоян! (продължение)

Ние те помним, Стоян! (продължение)

ПечатЕ-поща
   За 7 юли (сряда) 2010, от 9:30 часа, бе насрочено ново заседание на делото по обвинение в убийството на студента Стоян Балтов. Като свидетели бяха призовани и разпитани приятелите на Стоян – Благовест Геров и Станимир Тодоров, както и двама души от компанията на нападателите. За да изразят своята подкрепа, отново бяха дошли между двадесет и тридесет души, някогашни колеги и приятели на Стоян Балтов и съчуственици на родителите му. Сред тях бяха и активисти на Студентско-ученическо движение „Призив за образование”.
   Приятелите на Стоян разказаха, че са се събрали в стаята на общ приятел от блок № 40 преди да отидат на дискотека. Напускат заведението между 2:00 и 2:30 часа. Докато се отдалечават, те са нападнати от група младежи. Присъствалият в началото на побоя Станимир Тодоров свидетелства, че нито той, нито Стоян са предизвикали разправата. Отново той разказва, че след оттеглянето на нападателите, които се втурват да преследват появилия се Благовест, към мястото се приближват хора, които съдействат за уведомяването на полицията и извикването на бърза помощ. Линейката пристига след 20-30 мин., малко след като стоящите около Стоян престават да усещат пулса му.
   Показанията на свидетелите Т. Поликарска и Б. Цветанов в подробностите си се схождат с изложенията на други участници в компанията на нападателите. Направи впечатление обаче, че те според преценките си се стремяха да оневинят един и да набедят друг от подсъдимите. (Материалът със свидетелските показания можете да намерите тук ).
   За съжаление, поради стресовия характер на инцидента, недобре осветеното място и обстоятелството, че е прикривал главата си с ръце от ударите, другият пострадал студент, Станимир Тодоров, не можа да разпознае нападателите. Благовест Геров обаче посочи към един от подсъдимите с твърдението, че това е човекът, който първи отправя закани и се насочва към него, докато той крещи, за да спре побоя.
   След разпитите част от младите хора разговаряха със семейство Балтови, които блогодариха за оказаната подкрепа и заявиха, че одобряват инициативата за отмяна на съкратената съдебна процедура при тежки престъпления, която дава възможност на обвиняемите да получат по-леки наказания. Повече информация по този въпрос можете са намерите тук.
   Следващото заседание е насрочено за 2 ноември от 9:30 часа. Отново приканваме всички млади хора да не остават пасивни към инциденти като този. Подобни хулигански прояви не бива да бъдат част от стереотипите ни на поведение. И двете групи са употребили алкохол, но как е възможно едната да запази мяра и поведение, а другата да бъде принудена да си върви след като нейни членове буйстват и биват изгонени от дискотеката. Никаква „млада кръв” и „младежки темперамент” не опрадават разигралата се случка. Необходимо е да изоставим убежденията, че сбиванията и спречкванията край нощните заведения са нещо естествено и нормално. Липсата на каквато и да е толерантност към такива прояви е стъпка в желаната посока. Тя трябва да бъде съчетана и с други фактори, но всяка промяна трябва да има своето малко или голямо начало. Нека се опитаме да допринесем за него.