Начало Раздели Солидарност Турски студенти в София в подкрепа на протестите в Истанбул

Турски студенти в София в подкрепа на протестите в Истанбул

ПечатЕ-поща

Турски студенти в София протестираха днес в знак на солидарност с колегите и сънародниците си, брутално бити от полицията по време на демонстрации.

turkish student protest sofia 2

За случващото се в Турция Нихал Йозерган разказа в интернет:  


Всичко започна от еко-протеста в градинката на Таксим (Истанбул) и за 5 дни се разрастна в цялата страна като обхвана повече от 50 града. Арестувани са над 1300 души, по думите на вътрешния министър Муаммер Гюлер. Има много ранени, сред които и тежко пострадали. Властите обаче отричат да има жертви, но по информация, разпространяваща се предимно в пламналата социална мрежа се съобщава за няколко загинали. Полицията безспир обгазява, излива водни струи и изстрелва халосни патрони срещу протестиращите.


Поради тези събития 100-ина турски студенти се събраха пред НДК, носеха плакати на български, турски и английски език, на които можеше да се прочете:  „Подкрепяме протестите в Истанбул“, „Не на полицейския терор“, „Не искаме министър-председател диктатор“. В знак на подкрепа, 20-ина български студенти и граждани се присъединиха към протеста, който прерастна в шествие до турското посолство. Проехтяха лозунги като „Всяко място е Таксим, всяко място е съпротива“, „Борейки се, ще победим“, „Ердоган – Оставка!“, „Свобода“ „Рамо до рамо срещу фашизма“ и др.


Шествието завърши с песни и скандирания пред посолството. Това е третият протест на турските студенти в София по повод събитията в Истанбул и цялата страна.

 Пред български журналисти една студентка заяви: „Ние, турците, живеещи и учещи в България, подкрепяме нашите приятели в Турция, които дни наред се жертват, срещайки жестокостта на полицията и искаме да им кажем - всеки хвърлен срещу вас сълзотворен газ, насълзи и нашите очи, всеки ритник и шамар, удрян по вас, зачерви и нашите лица. Не чувствайте самота, ние винаги ще сме с вас”.

turkish student protest sofia 1

Днес 20-годишен младеж загина, като той е първата и единствена за сега призната от официалните власти жертва.


Ние от „Призив” изразяваме своята най-искрена солидарност с колегите и с целия турски народ, който се бори за свобода в момента.

А страна, в която искането за безплатно образование е криминализирано и се смята за "терористична пропаганда", определено има нужда от свобода.

turkish student protest sofia