Амнезия

ПечатЕ-поща
stoyan baltov deloЗа 3 години могат да ви се случат много неща. Може да се влюбите, да се преместите в друг град, да започнете работа...Може да се вдъхновите от кауза за справедливост и възмездие...може и да забравите за това...

 З години не се оказаха достатъчни, за да бъдат осъдени убийците на Стоян Балтов. Студентът по фармация бе пребит до смърт на 05.12.2008 г в Студентски град. Тогава хиляди студенти излязоха по улиците, за да настояват за справедливост и да се противопоставят на агресията. Медиите гърмяха, психолозите анализираха. Сякаш това убийство бе капката, която преля чашата и отприщи масово недоволство. Рядко студентите са толкова обединени около някаква кауза – в случая - искане за бързо и справедливо наказание на убийците, както и промени в Студентския град. Мина време, енергията на студентите по въпроса стихна . Институциите, както обикновено, се оказаха тромави.

studentski grad protest 2008Разбира се, заради тъмнината, в която е извършено убийството и заради големият брой участници, това дело не е никак лесно. Но няма как да пренебрегнем факта, че животът на млад, здрав и интелигентен човек е прекършен, просто защото на нападателите им се е приискало да се сбият с някого. Явно те са научени,че винаги ще им се разминава и ще бъдат недосегаеми. В крайна сметка - и до момента са на свобода. Именно затова е гавра делото да се отлага от съда толкова много пъти. Станахме, например, свидетели как то се насрочва за дата, в която адвокатите на обвиняемите са обявили, че са заети; отлага се, защото не се явяват свидетели или пък защото адвокатът на един от подсъдимите е предпочел делото за „килърите” в Шумен. Къде е енергията на гражданското общество в такива случаи? Колективната памет май се оказа къса. Има неща, които не бива да се забравят. Стоян Балтов се превърна в символ за това какви могат да са последствията от безразличието, агресията и болното ни общество. Всеки един от нас можеше да е на негово място. Може би убийствата, които постоянно ни заливат във филмите затъпиха съзнанието ни. Може би сме загубили връзка с реалността и затова не реагираме на агресията. Или не сме свикнали да поемаме отговорност за свободата, която ни се дава. Какво се промени за 3 години? Само преди дни ученик от 35-то училище беше жестоко пребит от връстници отново без какъвто и да е разумен довод.

Амнезията се задълбочава...

На сайта, посветен на Стоян Балтов, може да откриете, че следващо заседание на СГС по делото е на 16 декември 2011г., 11:00 часа.
 
Заседанията са открити, така че нека подкрепим родителите и приятелите на Стоян с присъствие.

Лина