Начало Раздели Студенти Амнезия – втора част

Амнезия – втора част

ПечатЕ-поща

stud protest studentski grad

Българският съд  ни  дава ценни уроци – като например как да убием  невинен  човек с ритници и да не попаднем в затвора.  Лесно е, просто трябва нападателите да са много.  Така съдът ще има възможност дълги години да премисля и умува  чия точно обувка е нанесла  фаталния удар, а през това време подсъдимите ще си прехвърлят топката и ще си живеят на свобода. Разбира се, техните адвокати няма да посещават делата, за да може процесът да се протака дотолкова, че накрая да се чудим: „Имаше ли някой убит?”


На това ставаме свидетели вече пета поредна година с делото Балтов.   Студентът по фармация бе жестоко убит в Студенски град на  05.12.2008г. Експертизата показва, че пияните убийци са продължили да го ритат в главата, след като вече  е бил в безпомощно състояние, а след това самите те са отишли в  болница с оплаквания от „остри болки в глезените”!


Защо вече пета година няма развитие?  Кратка справка в интернет доказва, че едва ли не ВСЕКИ ПЪТ делото се отлага, заради:


1.неявяване на адвокат на подсъдимите (напр. 25 март 2010, 14 ноември 2011, 21 юни 2012)
2. неявяване на самите подсъдими ( напр. 11 април 2011)
3.неявяване на свидетели ( напр. 6 декември 2012)
4.служебни ангажимени на съдебните заседатели (напр. 16 декември 2011)
5. назначаване на нови излишни  експертизи, ГОДИНИ след  инцидента ( напр. 18 декември 2012)
6. неявяване на експерти ( напр. 10 март 2012, 01 май 2012)


Ех, каква случайност, как  всички са толкова заети? Все не им остава време за убитото момче...  Дали има някой,който не се съмнява ,че отлагането на делата е стратегия? Следваща дата за делото обикновено се насрочва след МЕСЕЦИ.  Все още е едва на първа инстанция. Това вечно отлагане е хитър похват – затриват се и малкото останали спомени у свидетелите отпреди  5 години. Стигаме до порочен кръг  и парадокс– тъй като всички са виновни и е трудно да се каже кой е най-виновен, делото се бави (нарочно) . От тромавото дело с времето се заличават доказателствата, така че просто вината  става все по-трудно доказуема и следователно – може въобще да няма виновни! (справка- делото „Соло”)  Само накрая да не излезе, че Стоян сам си е нанесъл ударите?!


Явно подсъдимите и техните роднини не са съвсем обикновени хора и използват всички лостове и вратички,за да останат безнаказани - в момента те дори не са в ареста.  Възползват се от гнилата  система, която позволява такова унизително отлагане  на делата. Целта е всичко да потъне в забрава. И тук идва нашата роля – няма да забравим! Стоян Балтов се превърна в символ за студентите и невинна жертва на болната среда.  Т.е следват два извода: 1.  Длъжни сме да се опитваме постоянно да променяме тази среда, доколкото можем, за да предотвратим други подобни случаи  2. Длъжни сме в чест  и памет на Балтов да се интересуваме от  това дело до край. Важно е да даваме гласност на развоя му.  Заседанията са отворени, така че всеки може да присъства.  Силният обществен натиск би могъл да изкара на светло срамните практики на адвокатите, които пренебрегват заседанията и грубо пречат за справедливата присъда.


Следващо заседание на СГС по делото за убийството на Стоян Балтов  - 12 април 2013, 9:30 часа.


Стихотворение в памет на Стоян Балтов, написано година след смъртта му, но до болка актуално и днес...


http://www.stoyanbaltov.com/index.php?option=com_content&view=article&id=163%3Aq-q-&catid=34%3A2009-03-13-09-22-37&Itemid=29&lang=bg

 

Лина