Начало Раздели Студенти Бюджет „2011 година” приет – погромът над студентите стартира!

Бюджет „2011 година” приет – погромът над студентите стартира!

ПечатЕ-поща

На 2 декември 2010 г. Народното събрание прие окончателния бюджет за 2011 година. Въпреки множеството протести през последните месеци на студенти, преподаватели и учени, образованието и науката се оказаха точно такъв „приоритет”, какъвто го схващат управляващите – 3,3% от БВП за образование и 0,3% за наука. По твърдения на хора, близки до ръководството на СУ, бюджетът на Алма матер е върнат на нивото му от 2005 година (подробен коментар от нас скоро, след „разсекретяване” на сайта на Народното събрание :) ).

Честито да ни е!

Истината е, че ще ни се наложи да се организираме, не да се паникьосваме. Тази протестна 2010 година може да ни служи само за загрявка пред последиците, които могат да се изсипят над студентите през 2011 година с този бюджет. Какво да очакваме?

Очаквайте:

Да ви карат да плащате все повече и повече за всичко в университета – таксите за явяване на изпит в ликвидационна сесия вече скочиха от 20 на 50 лева в СУ. Това беше преди бюджет 2011 година – сега могат да скочат още... Таксите за следването, хм – догодина през април очаквайте чувствителното им, рязко, запомнящо се увеличаване! Нали вече си имаме разлепени плакати за студентски кредити из коридорите на Ректората... Стипендии?! Не, тях не очаквайте даже и да имате отличен успех – просто трябва да сте като щастливците от лотарията, за да се доберете до тях при все по-скоростното им намаляване (търсете ги в „Червената книга на България” за изчезнали и изчезващи видове).

Очаквайте преподавателите ни да правят саможертви – преподаване срещу недоизплатени възнаграждения, на каква цена те си знаят (бюджет 2011 не се вълнува). Лятото очаквате практики – да, ама не... Всъщност, ако сте готови да си ги доплащате и поемете по-голяма част от разноските за тях, може. Но не е сигурно.

Едно обаче е сигурно- погромът над студентските права и интереси стартира с пълна пара с този бюджет. Правилата ги задават те, подчинението очакват да е от нас.

Нека и ние сме готови за този старт, не като блага публика, а като активни участници. Да, можем да променим правилата на играта, стига да сме организирани и обединени в исканията си!

А.Н.