Начало Раздели Студенти Българските студенти – роби на Острова

Българските студенти – роби на Острова

ПечатЕ-поща

Преди време повдигнахме темата за студентските бригади – дали са повече полезни или по-скоро вредни  за студентите. Миналата година имаше сериозен отлив на оферти за бригади, но от началото на учебната 2010/2011 рекламните материали достигнаха обичайното си количество, заливайки автобуси, университети и общежития. Заедно с новия бригадирски сезон заваляха и първите сериозни оплаквания от условията на труд. Все повече се говори за нещастието на заминали студенти. Надяваме се да възобновим дискусията  с новите материали.

work and travel shit

Българските студенти са третирани като роби във фермите в Ирландия и Шотландия, където ходят на гурбет през лятото.
Чуждите работодатели често ги лъжат с парите, карат ги да се бъхтят по 16 часа на ден без дори да им дават да ходят до тоалетна. Това става ясно от форума на сайта www.brigadiri.com, цитирани от в. Телеграф. Там препатилите студенти споделят опита си и дават полезни съвети на онези, които се готвят да заминат на бригада.

Единодушие 

Участниците във форума са единодушни, че в Ирландия и Шотландия измамите са най-много, а условията са най-лоши. Иначе офертите са изключително примамливи, а снимките от фермите дават впечатление за красиви, чисти и много уредени места. Когато студентите пристигнат там обаче, се отчайват още при вида на новите си домове. Една от най-одумваните ферми в Шотландия се оказва Stewards of Tayside LTD. Там собствениците налагат режим на водата. Според студентите тя се пуска само по час на ден и около 200 човека трябва да се надпреварват кой първи да се изкъпе. Тъй като в повечето случаи младежите са настанени в каравани, тоалетните са химически и са разположени далеч от местата, където се спи и работи. Поради тази причина при 10-часов работен ден надзорниците на полето не позволяват на студентите да ходят до тоалетна, тъй като това губело много време.

Месец

Често пъти младежите се отказват още след първия месец, тъй като не могат да издържат на напрежението, а и им бавят парите. Всеки има опция за трансфер в друга ферма, но това обикновено става бавно и затова нашенците предпочитат да се приберат в България. Съветът на по-опитните студенти е мераклиите за бригада задължително да носят поне 200 паунда в себе си, за да има с какво да се издържат първите седмици. Най-голямото забавяне при плащането е откриването на банкова сметка, тъй като става въпрос за чужденци и процесът е по-тромав.

В Ирландия нещата понякога дори са по-зле, що се касае до условията. В Braeside Farm например в началото се работи 8 часа, но след третата седмица смяната става 16 часа. Там се берат гъби и се плаща не на час, както пише в офертата, а на щайги. За капак на всичко ако събереш 10, ти плащат 5, с обяснението, че така се правело. Честа практика в тези две държави е студентите да бъдат разделяни на екипи от по 4 човека, а след това им дават надницата за един и трябва да си я разделят.

Изненада

Не са единични и случаите, при които се оказва, че фермата изобщо не е разбрала за пристигането на българите. Така се оказва, че бъдещите бригадири трябва да търсят работа на място, а докато си намерят, са буквално на улицата. Някои фирми поемат отговорността и се задействат веднага, но голяма част от историите във форума разказват за това как консултантите са се покрили и не са им помогнали по никакъв начин.

Оплаквания има и от фирмите, които предоставят посредническите си услуги за САЩ. За да не стават недоразумения, модераторите във форумите съветват всеки студент да провери списъците на коректните компании в сайта на американското посолство. Въпреки това наскоро акаунтите на компанията NGB Consulting са блокирани, понеже залели форума с фалшиви положителни мнения. Един от потребителите дори споделя: „Фирмата е менте, не дава никаква информация къде отиваш”. Най-честите оплаквания, свързани с бригадите в САЩ, са, че офертите се разминават и мечтите за бързо забогатяване се сриват доста бързо. Така например форумец пише: „Съветвам никой да не ходи в  Colorado Mountain Services, защото през лятото в тази компания има много малко работа и няма да можете дори да си възвърнете средствата, които сте дали, за да заминете!”. От компанията спестяват факта, че осигуряват места за типично зимен курорт и през лятото е пустош. „Аз лично имах късмет да намеря втора работа и така успях да изкарам и спестя нещо!” – допълва препатилият потребител. Като цяло обаче българчетата, които решават да тръгнат към САЩ, отиват повече да се забавляват, отколкото да изкарват пари. „Поздравления за това, че си избрал САЩ! Освен че ще възвърнеш инвестицията си, ще си изкараш много по-готино и забавно лято в сравнение с Англия!” – обясняват „старите кучета” из форумите.

Печалба

По-голямата част от студентите, които тръгват с „голямата кошница” към Америка, обаче се връщат с около 1500 долара чисти пари. Доста малко се връщат с над 3000 долара в джоба. Тези суми обаче се събират с цената на доста лишения. Повечето от младежите купуват различна техника или си пропиляват парите за екскурзии в Щатите. „Върнах се с $1000 вкъщи и с тях трябваше да погасявам заминаването, но си взех разни неща като лаптоп, маратонки, дрехи, парфюми – просто е грехота на тези цени там да не си вземеш”. Това е най-честата история, която може да се прочете из сайтовете. Най-работливите и организирани българи обаче се хвалят, че заработват и до 13 500 долара чисти пари. Ако обаче студентите не си намерят втора работа, рискуват да се върнат разорени у дома. Миналото лято повече от 60% от гурбетчиите се върнали дори по-бедни, отколкото когато са заминали.

 

Телеграф, 31 август 2011 г.