Начало Раздели Студенти Бой в Ректората на СУ

Бой в Ректората на СУ

ПечатЕ-поща

Поредното безумие на администрацията в СУ доведе до масов бой по коридорите на Ректората. Само се чудим как точно изхарчените стотици хиляди левове за видеонаблюдение спомогнаха за предотвратяването на инцидента (както ни уверяваха ръководни кадри). Вместо това май за превенция на агресията трябваше да се отделят пари за още една секретарка – хем по-евтино, хем по-ефективно. Публикуваме без цензура и редакорска намеса разказа на очевидец на случилото се:

burocracy su

 

На 2 октомври 2012 станах свидетел как простотията в СУ стигна уникални дълбини. За пореден път със съучастието на безобразната администрация на учебното заведение.

Всеки семестър пред кабинет 46 на Философския факултет в Ректората, когато става записването на студентите, се извиват огромни опашки. Причината – приемното време на служителките, което е 3 часа на ден, и то при положение, че благоволят да приемат.

Днешният ден не бе по-различен, бях се наредил на опашката за един най-обикновен печат в студентската книжка още от 12.30, тъй като днес приемът е между 13 и 16 ч. Пред мен вече имаше стотина чакащи. Няколкото колони за различните служителки, които обслужват студентите постепенно приеха облика на тълпа. И как не при положение, че например опашката за Козарска – една от „легендарните” с арогантното си поведение служителки не беше мръднала докъм 14 ч. Докато си коментирахме с най-близките студенти и предишни случаи на мудна работа на администрацията или на неспазване на работното време, към 14.30 изведнъж стана меле.

Първоначално на един мъж, който се оказа, че придружава жена с увреждания, не му издържаха нервите и започна да крещи на студент. Причината – подразнен от това, че някои студенти предават книжките и на други свои колеги. Редно или не, такава услуга пести всъщност времето не само на неможещите да изчакат, но и на цялата опашка. А и все пак има и учащи, които искат да ходят на лекции, а не да ги изтезават с часове. За справка – основният корпус на Философския факултет е далеч извън Ректората и до него трябва да се ползва някакъв транспорт. Други пък не могат да дойдат на следващия ден, защото са избягали от работата, която работят, за да си плащат студентските такси и заплатите на некадърниците от СУ.

Напълно нормално в претъпкания и задушен коридор, след часове на крак, напрежението ескалира. Едно момиче беше грубо изблъскано, след което стана меле, други хора се блъскаха и удряха, трети ги разтърваваха. Малко след това, стана нов бой – неуталожилите се още страсти взеха отново връх и някакви хора започнаха да се бият пак. През това време дойде и охраната в опит да въдвори някакъв ред, запис, от което можете да видите на прикаченото видео.

Всичко това в непосредствена близост на кабинетите на декана на факултета и ректора, ден след помпозното откриване на учебната година.

И тук изниква въпросът защо всички тези млади хора трябваше да станат свидетели или участници в такива грозни сцени. Трябва ли да има убит или осакатен, за да престанат тези абсурди в уж най-престижния ни университет? Тези учени глави не виждат ли какво се случва на всеки няколко месеца? Те на какво са декан и ректор – единствено на заплатите си ли? Толкова ли не може да се създаде организация и по-оптимално работно време? Ако проблемът е в мудността на служителките – нека бъдат сменени, има предостатъчно гладни хора без работа, които да заемат мястото им. Ако са претрупани от работа, нека едно рамо дадат и от Студентския съвет, който се финансира с процент от таксите, които плащаме. Измислете го, господа управляващи Софийския университет. Нали това ви е работата. Правите си декански и ректорски съвети, събирате се „големите умове” на Алма матер, за да обсъждате как да спомогнете в изграждането на младежите в пълноценни личности. На изтезания и побоища ли трябва да се научим?

Днес някои от побеснелите чакащи крещяха, че не трябва студентите да се бием по между си, а да теглим един бой на тези, които са ни докарали до това положение. Щом веднъж е станал такъв въргал в коридорите на Ректората, кое ще ви гарантира, господа и дами, че следващия път няма да се пренесе в кабинетите на администрацията и висшестоящите?

А от високите етажи на властта се се пада лошо, особено когато става буквално и през прозореца...

 

Един от Чакащите