Начало Раздели Студенти Лошо ли е да си честен?

Лошо ли е да си честен?

ПечатЕ-поща

Попаднах на този интересен материал:

Студентка намери и върна 17 000 лева

Студентката по предучилищна педагогика Наталия Дамянова откри забравена чантичка със 17 000 лева, ключове и документи и без капка колебание я върна.

Наталия продава закуски в бензиностанция на “Шел” на “Цариградско шосе”. В този ден била дежурна и по тоалетна. А тъй като тя се чисти на всеки половин час, Наталия влязла да изпълни задълженията си и... видяла окачена чанта. Надникнала вътре и тутакси я отнесла на управителката на бензиностанцията Мария Трайкова.

Разпитахме клиентите, но никой не си потърси чантичката. Прибрахме я и зачакахме собственика й. Това разказа пред “Труд” Наталия. Тя е на 20 години, завършила е английска гимназия и от август продава закуски на бензиностанцията. Заплатата й е около 500 лева. Момичето съчетава смените си с редовното обучение за учителка в детска градина с чужд език.

losho li e da si chesten 1“Честно казано, не се замислих дори за секунда, че мога да взема парите и да си замълча. Слава Богу, и нашите вкъщи ме подкрепиха за постъпката ми. Така че сигурно е въпрос на възпитание. Но не бих осъдила човек, ако намери голяма сума и си я прибере. Времената са тежки”, усмихна се Наталия.

Майка й е медицинска сестра, а баща й - пенсионер. “Не че не им трябват пари, но за тях е важно сами да са ги изкарали”, добави момичето, без капка жал. А на въпроса какво ще каже на онези, които ще й се присмиват и дори ругаят за “глупостта”, Наталия простичко отвърна “Зависи от моралните ценности”.

Бизнесменът, който забравил чантичката си в тоалетната на “Шел”, се явил чак на другата сутрин. Цяла нощ премислял маршрута си и се чудел къде може да я е посял. “Много ни благодари, разбира се. Но каза, че бил прежалил парите. Документите, кредитните карти и ключовете му били по-важни. Почерпи всички на бензиностанцията, а на мен даде 100 лева”, чистосърдечно заяви Наталия. На учудването на “Труд” не са ли й се сторили прекалено малка равностойност на благодарността, тя учудено вдигна вежди “Аз не бера парите по дърветата. За мен това е голяма сума. И без това не съм очаквала отплата”.

За мое огромно разочарование и съжаление, на хората, с които го обсъдих, не им направи впечатление забележителната честност на момичето, а повече се ядосваха от това, че е върнала парите на бизнесмена.

За мен лично този случай е пореден аргумент в противовес на постоянно изливащата се помия срещу българските студенти, че били малоумни и загубени. Честността за мен стои над всичко и всички и ако тя липсва – то именно тогава наистина ще сме загубени. Докато има хора като Наталия Дамянова, дотогава аз ще съм оптимист за студентите. А хора като нея винаги ще има и ще стават все повече и повече. Убеден съм в това.

Дефол