Начало Раздели Студенти Малко факти за 8%-то увеличение на таксите в СУ

Малко факти за 8%-то увеличение на таксите в СУ

ПечатЕ-поща

Каква е издръжката за всеки студент?
Схемата е проста: базов норматив x коефициент, който зависи от специалността
Базовият норматив се определя с „Постановление на Министерски съвет за изпълнение на държавния бюджет”

През 2009 г. базовият норматив за издръжка на студент е 963 лева

През 2010 г. нормативът за издръжка се намалява с 10% и става 866,7 лева.

През 2011 г. базовият норматив за студент се намали с 20 процента и вече е 693 лева.

Първи извод:  държавата отделя тенденциозно все по-малко пари за образование.

plateno obrazovanie 3Коефициентът е различен при различните специалности, напр.:


За „Педагогика” е 1 (така издръжката е 693 x1= 693лв)
За „Психология” и „Философия” е 2 ( издръжка = 693 x2 =1386лв)
За „Здравни грижи” е 5 (издръжката е 3465 лв)
За „Медицина е 9,4 (издръжка = 6514,2лв)

Как се определят таксите ни?

Законът за висше образование през 2009 г. гласи, че размерът на таксите ни не може да бъде по-висок от една втора от издръжката.

През 2011 г. е прокарана поправка в Закона за висше образование чрез Законопроекта на държавния бюджет и според нея: думите „една втора” се заменят с „две трети”.
Т.е вече може да поемаме не до една втора от издръжката, а до две трети от нея.

Втори извод: студентите ще поемат все повече от разходите за образование.

ВАЖНО:  Поради очевидната тенденция и опасност Академическия съвет да се възползва от дадената от държавата възможност още да вдига таксите (до 2/3 от издръжката), на 17 ноември 2011 година „Призив” организира в двора на Ректората протест. Същият ден отбелязахме  и Международения ден на студентите, а управата на СУ си избираше ректор (всички кандидат-ректори се кълняха пред медиите, че са против СУ да вдига таксите оттук-насетне) На нов протест приканихме колегите си на 25 ноември с.г., съпровождайки облечените с официални тоги плахи академици на патронния празник и отново ги призовахме към общи действия. В резултат на този пряк натиск след празниците – на 25 януари 2012 година АС гласува ПРОТИВ увеличението на семестриалните такси за 2012/2013 година.

Трети извод: студентите могат да спират покачването на таксите с настоятелни протести

За една година – от януари 2012 година до януари 2013 година имаше шанс академиците да преосмислят позицията си към погромаджийската държавна и правителствена политика в образованието. Но те не си дадоха този шанс. Като, за да прикрият своята безотговорност към студентите и бъдещето на общественото образование (обучението държавна поръчка) и в нарушение на Конституцията на България, решиха тихомълком, без всякакви обсъждания да покачат сега таксите отново. Затвърдиха глупавото положение, към което ги тласкаше държавната политика и срещу която ние, студентите, вече протестирахме.

След тези факти не звучи изненадващо, че Университетът няма пари. Все пак, приходите на университета пряко зависят от издръжката на всеки от нас.

Още малко история, която обяснява защо ректорът Иван Илчев и голяма част от академическите съветници стигнаха до това недалновидно решение (от 30 януари тази година). В края на 2010 г. имаше много протести срещу орязването на парите за висше образование и недоволства както от страна на студентите, така и от страна на ръководството. Ректорът твърдеше, че СУ има спешна нужда от 6 млн лв . Правителството обаче на 12.11.2010 г. отпусна 2 млн лв. След приятелско стискане на ръце между Ректора и вече бившия министър на образованието Игнатов, изведнъж страстите стихнаха. На последвалия протест на 16.11.2010г вече исканията бяха доста по-абстрактни и вместо да се настоява за държавно финансиране (защото тези 2 млн лв явно са крайно недостатъчни), акцентът падна върху искания за реформи, които уж да донесат повече пари за унивеситета. (Вече трябва да сме алергични към думата „реформи”, защото практиката показва, че не води до никаква промяна или обикновено положението става даже по-лошо). Е, повече пари няма и това е ясно.

На 30.01.13 г. на Академически съвет се гласува повишението на студентските такси. Защо по време на сесия, и защо без достатъчно широко обсъждане, е въпрос, който вече има своя ясен отговор.

На този съвет преподаватели и студенти изразиха съгласие, че финансовото положение на университета е лошо, в следствие на намалените базови нормативи (963--->693лв) за студент.
Всички студенти напомниха ,че лошото финансово положение засяга не само университета, но и семействата им.

Студентите от Студентски съвет дадоха примери как чрез обществени поръчки университетът е закупувал самолетни билети ( за международни проекти) или флашки на 5-10 кратно завишена цена.

Студенти от най-различни групи застанаха зад позиция ПРОТИВ увеличението на таксите.

Подчертаха, че преподаватели и студенти като част от вековна институция трябва да са обединени и да не приемат пораженчески отказа на държавата от образованието,
че въпросът има морални измерения,

че са готови за общи действия.

Какво стана ли? Академиците се изсмяха на идеята заедно да се противопоставим на социално безотговорната държавна политика в образованието. Те избраха лесният път – ние, студентите да запълним дупките временно .  А какво ще стане догодина, след като бюджетът няма да нарастне,а харчовете постоянно се увеличават? Нови 8% ли ни чакат?
 Лесно е да спуснеш заповед от високо, по-трудно е да отстояваш истината.

Но и много по-достойно.