Начало Раздели Студенти Надеждата е единствено в осъзнаването и желанието за промяна

Надеждата е единствено в осъзнаването и желанието за промяна

ПечатЕ-поща

Интервю с Михаил Михайлов, студент по медицина, един от участниците на протеста пред 8 блок на 02.03. 2012
blok 8 protest

Здравей, Мишо! 8 бл. в Студентски град като че ли от доста време не спира да придизвиква скандали. Би ли ни разказал какво този път накара теб и колегите ти да излезете на протест на втори март?

Протестът беше организиран срещу положението в Студентски град, срещу дискотеките и алкохола, леещ се в  изобилие тук. Аз познавам починалия Марио, от един град сме и не бих казал, че момчето е било конфликтна личност, а точно обратното. И ето това е поредният пример за пагубното влияние на алкохола върху личността... Тя просто се губи - заменя се човешкият облик с животински. Протестът не беше, за да оправим нещата в блока за сметка на момчето и нещастието на тези хора, но журналистите така изкараха нещата. В бл. 8 има проблеми и това е ясно от години на студентите и на управата на СУ.  Нашата идея беше да подчертаем,че проблемът идва от ръководствата на университетите и тяхното безхаберие. За неразбориите в нашия блок е сезирано и МОМН, но то не може да се справи...тогава ние питаме как ще се осъществи наскоро афишираната идея всички общежития да са "под неговата шапка", при положение,че не може да се справи с един блок.

Каква беше тази мистерия около наемите ви? Защо бяха толкова нереално високи?

Наемите бяха 120 лв на месец за стая от 14 кв.м, т.е университетът получаваше например от мен и съквартиранта  ми 300 лв (120 от нас,останалото  е от държавната издръжка). В последствие се оказа, че тези пари са отивали в сметката на фирмата, която стопанисва последните 3 етажа от блока. Цялата история е, че СУ няма пари  за ремонт на блок 8, намира фирма и хора с криминално минало, с които подписват договор - фирмата да ремонтира блока, а в замяна на това  да получи последните 3 етажа плюс целия партер. Хората, които живеят в стаите на последните 3 етажа не са студенти и съответно нямат карти за пропуск, т.е реално всеки може да се предстви за живущ в блока и да влезе.  Студентите пък целогодишно са "клиенти" на фирмата и осигуряват доходи с наемите си, като цената е като за квартира. Договорът е за 5 години, които сега изтичат с възможност за още 5. Ние сега искаме да не се подпише отново. Иначе наемите ни след много жалби иподаване на сигнали сега вече са намалени.

Разкажи ни за заведението в блока ви- какво е - дискотека, бар, кафе?

Не е точно дискотека, а кафе-аперитив. Там се събират предимно чуждестранните студенти. Да,предлага се алкохол и много се пуши. Аз лично съм против продажбата на алкохол... едно от нещата, които аз бих направил, е пълна забрана за внасяне
на алкохол в стаите. Драстично е, но щом студентите не знаят как да пият, се налага.

Минаха около 10 дни, има ли някакво развитие по случая?

Доц. Бенова, зам. ректор на СУ,оказа разбиране по тези проблеми. Готвят се промени в правилника за общежитията и всеки студент на СУ може да изпрати препоръки.
Какво според теб трябва да се промени в Студентски град?

Мисля, че всички общежития трябва да са отделени от другите сгради. Без алкохол и много повече читални...това липсва.
Но нека си признаем,че трябва да се вгледаме и в себе си. Промяната трябва да тръгне от родителите, през детската  градина и училището и да се достигне до университетите.

Има ли надежда?

Място за оптимизъм няма, има реалност...тя е такава: огромна част от студентите идват не за да учат, а да се отдадат на криворазбран живот, като така пречат на останалите. Надеждата е единствено в осъзнаването и желанието за промяна.