Начало Раздели Студенти Нищо не е напразно, нищо не е загубено: Ново студентско участие в синдикален протест

Нищо не е напразно, нищо не е загубено: Ново студентско участие в синдикален протест

ПечатЕ-поща
На 7 октомври 2010 г. в София се проведе протестът на КНСБ с десетки хиляди участници. Казано в едно изречение нагласите се изразяват в израза: „Някой разбира под реформа – само да вземе на някого правата”. На доста права в здравеопазването, пенсионната система и образованието се посегна и се посяга невъзмутимо. И милиони изречения обаче няма да стигнат за изразяването на страданието на работници, служители, граждани и студенти, ако трябва да изговорят своята болка за незавидното състояние на обществото и държавата ни днес.

studenti vs kapitalism 2010

Приятната изненада дойде и този път, отново по студентска линия. Десетки студенти от НАТФИЗ и Художествената академия взеха участие в синдикалния протест. Колегите от НАТФИЗ вече бяха неколкократно тормозени с рязкото покачване на семестриалните им такси, а за капак беше им съкратен наполовина и сегашния учебен семестър като продължителност. Състудентите ни от Художествена академия също изпитват катастрофално бюджетно съкращение. От тях останалите студенти научихме внушителна форма на протест, който те вече веднъж проведоха през лятото –  ИДЕИТЕ СА В НАС.

studenti vs kapitalism 2010 1

 
Така сегашното им включване в протести действие може само да радва всички потърпевши, които по другите университети също не са никак малко на брой (участието на студенти в миналогодишните синдикални протести може да видите ТУК.

studenti vs kapitalism 2010 2

Напълно на място звучи и посланието, че реформата във висшето образование отне възможността на младите хора у нас да се учат. Цели в десятката напомнянето на един безпределен, неслучаен, но и обречен цинизъм за някакъв „шибан народ" и „лош човешки материал". Защото този укор е изречен от хора на духа, от хора на изкуството, заедно с хората, чийто ежедневен труд крепи просветата и я прави достъпна. 
studenti vs kapitalism 2010 3
 
 
И пак студентите-творци отправиха на този протест съвсем уместно искане – властта да преосмисли сега какви пари за образование ще се дават през следващите три години. В момента заложените от правителството бюджети за просвета са подаяния, те са подигравка. 
А желаещите за подиграване намаляват. Може и да не останат.
Защото нищо не е напразно и нищо не е загубено.
studenti vs kapitalism 2010 4