Начало Раздели Студенти Нов Студентски град – а за кого?

Нов Студентски град – а за кого?

ПечатЕ-поща
Когато се захванахме да се борим със застрояването в Студентски град и започнахме да ходим по разни обсъждания, все се появяваше някой голям безкористен разбирач – я реститут на Дървенишка мера (ако не знаете, реститутите наричат така парка в Студентски град „Мир и дружба”), я строителен предприемач, я главният архитект Петър Диков или някой негов сподвижник, да ни обясни как вече нищо не може да се направи за Студентски град и единственото разрешение е той да се премести. Аргументите за това бяха презастрояването, извършената вече реституция. Аргументи, които не се умориха да повтарят представители на почти всички институции, въпреки че красноречиво се доказа, че както реституцията, така и голяма част от новопостроените сгради са незаконни. Така поне се твърди в Доклада на Временната комисия към 40-тото Народно събрание, който никой досега не е оборил или отрекъл.
 
Вместо институциите да се занимават с това на базата на съществуващия закон да разчистят казина, барове, дискотеки и т.н. от Студентския град, те узаконяват всички досегашни престъпления, като вместо гореизброените преместват излишните за тях – а именно студентите. Явно според архитекти, ректори и сие студентите пречат на бизнеса в студентски град, а не обратното. 
 
Още по-любопитни бяха евентуалните находища на бъдещия Студентски град – я все още работещият „Кремиковци” щеше да бъде събарян, я имотите на БАН на 4-ти километър щяха да отстъпят място. Въобще, бъдещият мечтан затворен лъскав студентски град се оказваше все предшественик на нечие унищожение. И хоп, днес се пусна нова бомба в медиите – чисто нов кампус ще бъде изграден в Панчарево. Явно и там има нещо държавно, на което са му вдигнали мерника. Но това не е всичко – този чисто нов кампус върви и с чисто нов... собственик. В добре представеният ни лъскав проект някак е пропуснато да се отбележи, че не просто инвестицията ще бъде изцяло частна, но и печалбите. По думите на вносителя на проекта проф. Ваньо Митев (ректор на Медицинския университет) инвеститорът ще си възвърне парите за по-малко от пет години, тъй като такова вложение е печеливше заради нуждата от стаи за студентите. Проектът е за 470 млн. лв, като се предвижда леглова база за 30 000 студенти. Простата сметка показва, че за да си върне инвеститорът парите за 5 години, студентите ще плащат средно по 261 лв на месец. За справка, сегашният наем в общежитие е между 20 и 70 лв на месец. С други думи, за пореден път ни пробутват магаре за кон. Прекрасният нов кампус е идеално решение на всички натрупали се проблеми в стария такъв за .... тези, които имат пари. Останалите могат и въобще да не учат. Очевидно за проф. Ваньо Митев (или по-точно казано – господин бизнесмена), а и за държавата, само платежоспособните люде са желани студенти; останалите трябва да си заминат заедно със стария прокъсан, раздран от кражби и далавери Студентски град. 
 
Студентски град, докаран до състоянието на бардак от същите тези костюмирани госпожи и господа, които днес цъкат с език и обясняват как за него няма бъдеще. Само че да отпишеш толкова лесно цели социални групи и да очакваш, че те ще се съобразят с тази икономическа дискриминация винаги в историята се е оказвало погрешна теза. Ние, преобладаващата маса студенти, още не сме си казали думата.