Начало Раздели Студенти От първо лице: Да, на протеста!

От първо лице: Да, на протеста!

ПечатЕ-поща
Публикуваме интервю на участник в протеста от 16 ноември 2010
slav.jpg

Какво мислиш за образованието в България?
[X] : Зле, много зле. Не можем да претендираме за висшисти с образованието, което получаваме в собствената ни страна. Това е нечувано. Нечувано е и да не се отделят пари точно за образованието! За какво по-напред ще стигнат тези, които едвам-едвам заделят, като че ги дават „за чуждо”!

Как ще повлияят тези реформи на студентите и на образованието?

[X] : При липса на средства от едно такова ниво на българското висше образование, може да стане единствено по-зле и по-зле. А защо трябва това да се случва? Сякаш държавата се опитва насилствено да накара студентите да търсят реализация в други страни! За какво са ни пътища например, когато след време няма да има кой да минава през тях? Сякаш държавата се опитва насилствено да „изпрати” студентите си в други страни.

Какво трябва да се промени според теб?
[X] : Образованието трябва да стане безплатно за всички! Да се сменят ръководствата на големите университети, защото те имат част от вината за състоянието на образованието в момента! Да не се въвежда рейтингова система – в никакъв случай!

Има ли смисъл от протести?

[X] : Пряк резултат от нашите протести едва ли ще има. Това не значи, че трябва да седим пред телевизорите, да се вайкаме и да стоим безучастно! Трябва да действаме, защото ако има начин да променим нещо, това е с действия - сега!

А ти защо протестираш?

[X] : Във Франция ученици и студенти протестират срещу пенсионната реформа, която ще ги засегне едва след повече от петдесет години. А всички нас реформите в образованието ще ни засегнат още утре!

Ще продължиш ли да протестираш?

[X] : Категорично да! Смятам, че е важно! Важно е за мен, за теб, за всички нас!

Това отговори за TeenViewSofia.com , един от протестиращите на 16 ноември. Още хиляди студенти, ученици, учители или хора, които се интересуват какво се случва с образованието в България, бяха там и не стояха мълчаливо срещу нелепите реформи и бюджети. Подкрепяйте протестите и се замислете върху думите на един от многото заинтересовани за своето бъдеше... Защото ние сами ще сме потърпевши от нашето мълчание!