Начало Раздели Студенти Отворено писмо до ректора на СУ

Отворено писмо до ректора на СУ

ПечатЕ-поща
Публикуваме открито писмо до ректора и АС, което беше написано от наша колега. Призоваваме всички, които са съгласни с написания текст да копират писмото от сайта ни и да го пратят до ръководството на университета на електронната поща на ректора на СУ проф. Иван Илчев:  Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.  
Ще се радваме всеки, който изпрати писмото, да го праща и на Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. или във фейсбук групата ни .ДО
ректора на Софийски университет проф. дин Иван Илчев
членовете на Академически съвет на Софийски университет


ОТВОРЕНО ПИСМО
От студент в СУ
Уважаеми г-н Илчев, 
Уважаеми г-да членове на Академически съвет,

Пиша Ви, тъй като съм силно притеснен/а от факта, че на 31.10.2011 г. Министерски съвет одобрява Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2012 г., където се поправя чл. 95 от ЗВО:
(3) Размерът на таксите по ал. 2 не може да бъде по-висок от една втора от нормативите, определени по реда на чл. 91, ал. 2, т. 1,
като новият текст гласи: б) в ал. 3 думите „една втора” се заменят с „две трети”.

Тази поправка би била безсмислена, ако действително не се планира увеличаване на студентските такси. Напълно разбирам, че, за съжаление, в състояние на икономическа криза, един от първите финансово засегнати сектори, е този на образованието. Ръководството несъмнено е изправено пред трудности, щом всяка година бюджетът за огромна структура като Софийски университет намалява, а едновременно с това растат дългове към „Топлофикация”, държавата, общината и електроразпределителните дружества. Ясно е, че липсата на средства спъва идеите за развитие и Ви поставя в незавидна ситуация. Кризата обаче е осезаема и за повечето български граждани, включително за голяма част от студентите на Софийски университет и семействата им. Споменатата промяна в ЗВО дава реална възможност финансовата тежест да бъде прехвърлена върху учащите. Това ще ограничи свободния достъп до висше образование и ще действа като сито, което отсява студенти заради финансовите им възможности. Страхувам се, че ще отпаднат способни хора, които няма да издържат финансовото бреме, а това е колкото индивидуален, толкова и обществен проблем. Вярвам, че за постъпването на човек във ВУЗ и дипломирането като качествен специалист основно значение трябва да имат успехът, знанията и активността, а не дълбочината на джоба му. Напоследък в България се налага идеята за студентското кредитиране като алтернатива, но тя е насочена по-скоро към облагодетелстване на банките, отколкото на студентите. Едва ли има млад човек, който мечтае след дипломирането си, докато се опитва да намери работа и прави първи стъпки в професията, да се изправи пред тежестта на дълговете. Изниква въпросът защо вместо държавата да дава достатъчно средства за образование, тя се явява гарант на частните банки по теглените студентски кредити. Образованието трябва да бъде приоритет на държавата, тъй като то има силата да изведе обществото от кризата, в която сме попаднали. С това писмо Ви моля за гаранция, че студентските такси няма да бъдат увеличени, защото това би било просто прехвърляне на проблема върху студентите, а не действително и ефикасно решение. Аз няма да се примиря нито с орязването на парите за образование, нито с тази поправка. Надявам се, че и Вие ще се борите против нея, тъй като тя е в ущърб на студентите, а това означава, че вреди и на целия университет.