Начало Раздели Студенти Отворено писмо на Инициативата срещу орязването на парите за образование до професор Илчев

Отворено писмо на Инициативата срещу орязването на парите за образование до професор Илчев

ПечатЕ-поща

До ректора на Софийски университет
дин. проф. Иван Илчев

Отворено писмо

Уважаеми г-н Илчев,


С оглед на финансовото състояние на Софийския университет в следствие на орязване на бюджета на ВУЗ-овете (в частност на СУ 25% или 10 млн лв по-малко от досегашната субсидия) сме изключително притеснени от липсата на информация за случващото се с Университета. След протеста от 11 май тази година срещу орязването на парите за висше образование бяха изразени разнопосочни позиции, относно мерките за справяне с финсансовата криза на ВУЗ-а ни. В това число, Вашето предложение за въвеждане на платен прием в СУ, което ние считаме за отстъпление от целите на протеста от 11.05.2010 г. Затова бихме искали да внесете повече яснота относно предвижданите решения на ръководството на СУ:

1. Бихме желали да ни бъдат предоставени в писмен вид антикризисните мерки, които предвижда ръководството на СУ. Какви мерки ще бъдат взети за закърпване на бюджета на Университета и как ще рефлектират те върху нас, студентите?
2. Каква е ситуацията със заложените практики в учебната програма на някои от специалностите в Софийския университет (например география, археология, биология и др.)? Ще има ли такива и ако не, как ще бъдат компенсирани студентите за неосъществените им занятия?
3. Липсата на яснота увеличава тревожността и сред студенти, и сред родителите им –по този повод родител се обърна писмено към нас като представители на неформална студентска организация по следния въпрос:
„Излезе информация, че годишната такса за медицина в СУ ще е 2713 лева. От СУ казват, че е станала техническа грешка и са пратили нова такса по медицина за одобрение от МС – 925 лева.
От решението на Академичен съвет, обаче, става ясно, че е предложена промяна само за таксата за медицина, т.е. таксата за направление „здравни грижи“ остава 1443 лева, при 664 за миналата година. Получава се така, че бъдещите медицински сестри ще плащат с над 500 лева повече от бъдещите доктори.
Може би стана така, защото за таксата по медицина се вдигна шум, а за тази за „здравни грижи“ – не?”

Молим да внесете яснота и по този въпрос.

Университетът е институция с многогодишна история, в която ние – студентите и вие – нашите преподаватели, сме призвани да работим заедно, да споделяме общи ценности и да решаваме заедно проблемите, които засягат всички нас. Безпокоим се, че въпреки нашите своевременни действия – внесена подписка с молба за прозрачност и информираност от декември 2009 г., документи, засягащи нашето бъдеще са все още строго секретни. Надяваме се, че в най-кратки срокове ще получим отговор на запитването си.

 

Инициатива срещу орязването на парите за образование