Начало Раздели Студенти Пак искат да вдигат таксите и то с МНОГО!

Пак искат да вдигат таксите и то с МНОГО!

ПечатЕ-поща
bezplatno obrazovanie
 
Студентите вече ще поемат 2/3 от разходите по обучението си в държавна поръчка. Това предвижда промяна в закона за висшето образование, предложена тихомълком в преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет за 2012 г., показа проверка на "Сега ". В момента студентските такси не могат да надвишават 50% от издръжката на студента. Те се определят от правителството по предложение на държавните университети.

Реалното увеличение на сумите за следващата академична година може да стигне 16%. Така най-евтините специалности - педагогика, администрация и управление, икономика и туризъм, ще поскъпнат със 111 лв. на година. Желаещите да се обучават в тях догодина ще трябва да плащат по 457 лв., а не до 346 лв., както е сега. По данни на НСИ над 22% от студентите и 1/3 от дипломираните висшисти са именно в икономически специалности.

Кандидатите за право, социология, филология, история, философия, психология, политически науки и обществени комуникации трябва да си приготвят 731 лв. на година. В момента годишните такси за тези специалности не трябва да надхвърлят 554 лв. 255 лв. ще е увеличението за природните науки, информатика, електроника, електротехника, архитектура, инженерните специалности. Ако промяната бъде одобрена, студентите ще плащат до 1051 лв.
С 1042 лв. ще се увеличат таксите за скъпите специалности като медицина, стоматология и фармацевтика, които ще стигнат 4299 лв. Кандидатите за вузовете по изкуства ще плащат до 2286.9 лв. За тази година таванът на таксите е 1732 лв. С 866 лв. могат да се повишат сумите за обучение на студентите по национална сигурност - тук таванът ще се промени от 2706 на 3572 лв. Най-скъпа е издръжката на студентите по военно дело. Затова и в това професионално направление ръстът на таксите би бил най-висок - 1172 лв. Така годишно студентите, приети в тази специалност, ще плащат 4834 лв., докато в момента таксата за година не може да надхвърля 3662.5 лв.
 
Всъщност сегашният таван на студентските такси в рамките до 50% от издръжката на студент беше също така приет тихомълком (преди тази поправка таксите можеха да бъдат до 1/3 от издръжката) и на базата на който таксите бяха вдигнати тази пролет. Така желаната промяна от министри, ректори, та даже и от някои студенти (най-вече официалните представители) най-сетне настъпва! Сега всеки ще трябва да плаща сума, непосилна за средностатистическия българин. А който не може – да тегли кредит! Как ще го плаща тоя кредит после си е негова работа. Ако пък някой се съмнява в „добросъвестността” на ръководствата на ВУЗ-ове, те нееднократно са доказвали, че щом има възможност да се вдигат таксите, значи ТРЯБВА. Честито на печелившите, а на тези, които все пак не приемат с ентусиазъм ударното вдигане на таксите ще кажем – никога не е късно да си вземем своето! Битката тепърва предстои!