Начало Раздели Студенти Платен активизъм

Платен активизъм

ПечатЕ-поща
platen aktivizumКакто повечето хора, влизали в блога ми знаят, последните година-две се занимавах доста с проблемите на студентите, орязаните бюджети и прочее, включително участвах в организирането на протести и дискусии. Често се сблъсквах с въпроса „абе, на вас колко ви плащат, че да се занимавате!?“. Много хора, отчаяни напълно от ситуацията в България, не се захващат с подобни дейности именно защото смятат, че няма смисъл човек да се занимава, че каузата е обречена и т.н. Оттам идва и мнението, че за да се захване някой, трябва да му плащат – трябва време на човек, за да осъзнае, че може би представете си има хора, които наистина вярват, че има надежда нещо да се промени и затова се прави цялата тая работа.
Винаги, когато се е говорело за пари и плащане, съм си го представяла така: противен тип със съмнителен вид се забутва в някое кьоше с група продажни лица и, оглеждайки се на всички страни, им бута по пачка на всеки. После се прокашля тайнствено и подшушва: „Нали се разбрахме какво трябва да направите??“, а от небрежно паркиралата кола костюмиран политик съвсем случайно поглежда в същата посока, за да се увери, че всичко е минало по план. Като в лош филм, нали? :) )
Но днес попаднах на мейлинг до третокурсниците от моя факултет, който ги уведомява за стипендия, отпускана от фондация – по 200 лева на месец. Макар че съм надраснала възрастта, се зачетох от любопитство.
Към изискванията за стипендия освен курса, добрия успех, знаенето на западни езици и нуждата от материална помощ, са прибавени още и студентите да са дясно ориентирани и да посещават образователните им изяви и да помагат при нужда в организирането на тези изяви.
Ето на това се вика елегантно заплащане за активизъм.
Чудя се дали е изолиран случай?
Селин

Прилагаме и въпросното писмо:

 Здравейте третокурсници,

до 8.03 (вторник) можете да кандидатствате за стипеднията на Фондация "Конрад Аденауер". Стипеднията възлиза на 200 лв. месечно (като се получава и през летните месеци) и ще ви бъде изплащана и за магистърската ви степен, ако не смените специалността си.

Изисквания:
- студенти трети курс
- да са показали отличен или много добър успех в университета
- да са готови да се ангажират за развитието на демокрацията и обществото, да са социално ангажирани личности, не затворени академични отличници
- да са дясно ориентирани
- да владеят западен език, английски или немски
- да имат нужда от материална помощ

Кандидатстването става с подаване на CV в каб. 32 на ФЖМК (с приемно време 10-12ч. и 14-16ч.) до 8.03. Кандидатурите ще бъдат разгледани от ръководството на ФЖМК и то ще избере 2 кандидати, които след това ще бъдат интервюирани от представители на фондацията и те ще изберат един, който ще спечели стипендията. Стипендиантите нямат други задължения към фондацията, освен при покана да посещават техните образователни изяви (които обикновено са на английски език), както и да помагат при нужда в организацията им. На този етап от кандидатстването не е необходимо да си вадите академична справка за успеха или да прилагате копия от сертификати и т.н - само CV, което Деканатът да разгледа. Ако бъдете одобрени от тях, ще бъдете поканени на интервю от представители на фондацията, за което вече ще трябва да подготвите академична справка, уверение и всякакви други сертификати и документи, които ще ви помогнат да спечелите стипендията. На събеседването интервюиращата комисия ще иска да види какво знаете за фондацията, общата ви култура и бъдещите ви планове.

Успех на всички!