Начало Раздели Студенти Показен „ремонт” на студентските общежития

Показен „ремонт” на студентските общежития

ПечатЕ-поща

http://sroksos.blogspot.com/

Днес, петък, 07.03.08 в Студентски град от 11:00ч тържествено бе открит реновирания 12-ти блок от студентските на ТУ-София. Това стана в присъствието на министъра на образованието и науката, Даниел Вълчев и Ректора на ТУ-София.

За откриването бяха приготвени за демонстрация няколко празни студентски стаи, които бяха в значително по-добър вид от останалите.

Независим оглед, организиран от студентски представители обаче установи, че ремонтът на блока има по-скоро козметичен характер, отколкото качествена и дълготрайна инвестиция. Външната изолация. боядисването, мазилката, общите помещения, обзавеждането, баните, подовите настилки не биха издържали проверката на който и да било частен инвеститор.

Министъра не прояви интерес да провери качеството на реновирания блок извън “демонстрационните” стаи. А можеше да види това. (Линк със снимки от предходния ден).

Министърът се похвали за заслугите си и за подаръка на МОН за студентите. Ректора на ТУ-София също благодари. Единствено студентите бяха ощетени, защото този “подарък” е доста скъпоструващ и ще бъде плащан с пари на студента. Досега наема за малка тройна стая бе 17.83 лв. на човек с депозит от 10 лв. След “подаръка” от МОН, наема скача над два пъти – става 38 лв. на човек, а депозита става 100 лв. Този “подарък” струва на 800-те студента в 12-ти блок над 270 000 лв. ежегодно увеличение на заплащането от собствени средства.

На въпросите на журналисти, не е ли необосновано покачването на наема в този реновиран блок, Министъра и Ректора бяха единодушни: “след като студента има пари за цигари и кафе, може да понесе и такава такса”. С което обосновката на драстичното покачване на наема бе изчерпана.

В края на събитието Министъра се отправи към правителствения Мерцедес “С-класа”, чиято годишна поддръжка струва не по-малко от реновирането на блока. В същото време обаче Ректорът на ТУ-София, покани Министъра в един от няколкото нови служебни автомобила, пратени от студентски такси. Студентите се прибраха по стаите си и започнаха да пресмятат как да плащат наеми с 50-те лева официална стипендия за отличен успех или поради нисък доход.

Равносметката от това събитие е:

  • Безплатни правителствени подаръци в България няма, напротив – те за задължителни, двойно заплатени и то на неоправдано високи цени и с много посредствено качество;

  • Студента трябва да се откаже от “цигари и кафе” за да плаща за некачествени ремонти, скъпи правителствени и ректорски разходи, които се отчитат непрозрачно;

  • МОН и Даниел Вълчев за пореден път доказаха, че Образованието и Науката са държавен приоритет на думи, но изпълнението е изцяло в полза на личните интереси и на приближени кръгове.

Допълнение (фотогалерии):

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Към материала на СРОКСОСС добавяме и едно интересно мнение, изказано от декана на СУ „Климент Охридски” – проф. Илчев. В интервю от в-к „Стандарт” (25 март 2008г.) той най-цинично заявява: „Що се отнася до цените в общежитията, смятам, че тяхното повишаване е неминуемо”. За нас остава въпросът защо не обяви това в своята „новаторска платформа”, благодарение на която беше избран за ректор. Ние от „Призив” обещаваме на проф. Илчев, че ще направим всичко възможно „новаторското” му обещание за неминуемо повишаване цените на общежитията  да не  остане без реакция от страна на студентите – както е казал народът: „Каквото повикало – такова се обадило”...