Начало Раздели Студенти Поредна порция разочарование от „Ранобудните студенти“

Поредна порция разочарование от „Ранобудните студенти“

ПечатЕ-поща

ukopatori 

Става въпрос за официално изявление на “Ранобудните студенти”, публикувано със завидна гордост от тях самите, по повод “серията от инциденти с провокатори от последните дни“. Дали трябва да бъдем критични към тези изказвания, изявления и текстове, които се разпространяват – смятам, че дори е задължително. И ако приемем, че човек е това, което пише, нека проследим изявлението, а изводите за авторите ще дойдат сами.

Няма да се наемам да коментирам всяка част от текста, защото няма изречение, което да не те втрещи и те остави да се маеш – тези хора наистина ли претендират, че са смисленият революционен фактор, надеждата на България, спасителите, които видиш ли – се борят за мен и теб, докато ние страним апатично и им завиждаме за интелекта и красотата.

Но по същество:

Първо, четем следното: “Да се спрем на инцидента с „Призив“…Според тях ние сме „антистуденти,“ защото не сме имали искания за университета. Това не е вярно – в момента разработваме такива искания по демократичен начин – в работни групи“…Та, как ще е вярно, че те нямали искания за университета, нали сега ги разработват, седмица след окупацията.

Второ, “Противниците ни се събират под надслов „Да освободим Университета“. Колеги, закъснели сте. Ние вече го освободихме.” Така хубаво са го освободили, че са му сложили вериги и фейсконтрол, който не допуска студенти на СУ (въпреки че носят съответния удостоверяващ ги като такива документ), ако са на мнение различно от това на Ранобудните (последните забележете претендират за морал и демократичност).

Трето, “Докато моторът на участието ви в студентската политика е пораженческата горчивина, че не сте сред водачите на студентите в момента, няма да имаме силно студентско движение.” E, да… Ранобудните изхождат от собствената си мания за величие и доказване, че дори не допуснат как някоя студентска група може да се бори за същински каузи, засягащи проблемите в образованието, без да цели да става някому водач, лидер и да гради революционен имидж, чрез медийни изяви.

Но да не пропуснем как е подписано изявлението накрая, обърнете внимание – “Ние, студентите“… Предвид очевадното несъгласие на голяма част от студентската общност със случващите се окупации е крайно време ранобудната групичка да спре да парадира, че е изразител на студентската воля и желания. Най-малкото е безотговорно. Като студент аз по никакъв начин не припознавам като свои нито това изявление, нито заявените искания на окупаторите. А фактът, че въпросното изявление е подписано по този начин, може само да ме обиди. Ако обижда и вас, не е ли време да бъде потърсена отговорност?

ПП: Бонус ранобудни бисери за любопитните, без коментар:

* „Призив“ казаха, че нарушаваме студентската автономия, но това не е вярно: ние всъщност я съживихме и я живеем всеки ден.

* Те (“Призив”) се помъчиха да прескочат автономната студентска власт в Университета, за да отидат на Академическия съвет – нещо, което самият Съвет не си позволи да направи (те поискаха позволение от нас да заседават).

ПП2: Въпросното изявление на “Ранобудните студенти” може да се намери на страницата им във фейсбук.

ПП3: Що е то Студентско-ученическо движение “Призив” – priziv.org

Автор: Габриела Панова, студентка в УНСС