Начало Раздели Студенти Поредна шашма със студентските бригади. Български студенти съдят американска фирма.

Поредна шашма със студентските бригади. Български студенти съдят американска фирма.

ПечатЕ-поща

work and travel shit

снимка - архив

Не всички студенти приемат с одобрение агресивната рекламна кампания на фирмите, предлагащи бригади

 

Група от 41 студенти, над 30 от които от България, съдят американската компания Global Education Concepts (GEC) и свързани с нея фирми заради мизерните условия, при които са били карани да работят. Те са подали иск за нарушаване на договорените им условия за лятна бригада във Флорида. Те трябвало да спят на пода и на дивани без завивки, на мръсни матраци, а също така се наложило да делят стаите си с други студенти, без значение пола. Работните им места пък били далеч от квартирите и не бил осигурен транспорт. Мениджърът на GEC, Андрю Шепитко, който уреждал квартирите на студентите, е взимал повече пари за наем и понякога е таксувал по-скъпо момичетата. Той е обвинен, че е взимал между 4 и 25 долара, за да ги закара до работа, при това, без да е осигурявал редовен транспорт.
Заради огромните разстояния, които българските студенти са били принудени да изминават до работа, е имало и смъртен случай. През май, докато се връщала с колело от магазина, в който работела, 19-годишната Галина Бумбалова била прегазена от кола.
Компанията GEC e спонсор  на програмата Work and travel in USA. Участниците в програмата трябва да имат осигурен подслон, определено работно време и заплащане. Нито едно от тези условия, обаче, не е спазено.

източник: 24 часа

Важно е да се знае, че български партньор на компанията GEC е пловдивската фирма Sky Travel. На тяхната интернет страница пише следното:

 Предоставени и гарантирани от спонсорските организации в САЩ работни оферти, а не "продадени един или два хвърчащи листа Job offer – Self arranged"

Пореден случай* на злоуепотреба с български студенти, отишли на бригада в чужбина. Поздравяваме колегите за смелостта да си търсят правата. Надяваме се това да се превърне в практика, тъй като скоро не изглежда българските институции да се заинтересоват от живота и здравето на гражданите на държавата ни.

Публикуваме и коментар от адвокат Нели Алексиева:


Къде е българската държава? Защо допуска този рекет над студентите ? И кога ще регулира и задължи българските фирми, изпращащи децата ни на гурбет, да подлежат на задължително лицензиране и контрол  в Агенция по заетостта?!
Защото фирмите, осигуряващи работа, нямат право да вземат пари от работника.
И нека не наричаме този рекет културен обмен!

 

*Българските студенти – роби на Острова

Псували като роби студентки от УНСС в немско поле с ягоди