Начало Раздели Студенти „Призив“ и метежниците. Какво се случи днес

„Призив“ и метежниците. Какво се случи днес

ПечатЕ-поща

 

okupiran su

 

След като в събота срещу неделя публикувахме нашата позиция относно т.нар. окупация на СУ, решихме че е необходимо да я представим официално и пред Академичен съвет, който се беше събрал на извънредно заседание в понеделник. Ето как протекоха събитията през този напрегнат ден.


Група студенти и докторанти от „Призив“ се събрахме и към 14.00 ч в понеделник, 28 октомври, се запътихме към окупирания Ректорат. В двора на Ректората бяхме допуснати, след като представихме документи, че сме учащи. Но в самата сграда не бяхме допуснати. Кой и защо реши това – така и не стана ясно. Тогава ние решихме да прочетем нашата позиция на двора пред събралите се там студенти, преподаватели и медии. В момента, в който присъстващите чуха, че окупацията им е заклеймена като анти-студентски и анти-демократичен метеж, те буквало освирепяха. Започна се постоянен рев и вой – псувни, обиди, заплахи. Изключително обидно ни стана, че от нашия университет, нас учащите се в него, ни гонят и ругаят елементи от рода на Йоло Денев... След като прочетохме декларацията, ние напуснахме двора на Ректората. На излизане бяхме посрещнати от тълпа озлобени лелки и чичковци, някои от които освен заплахи и обиди, се опитаха и да прибегнат до физическа саморазправа.


С цялото си поведение – лицата, окупирали СУ и подкрепящите ги озлобени елементи, потвърдиха нашата позиция, че в случая не става въпрос за студентска окупация, а за анти-студентски метеж, паразитиращ на гърба на хиляди студенти и преподаватели, и на студентската автономия като идея. След като днес и Академичният съвет официално заклейми окупацията, ние още веднъж призоваваме колегите към активни протестни действия срещу шепата метежници, настанили се в нашия Университет.

studenti-oku4

 

okupac su

 

okupacia su

studenti-oku7

 

zx450y250 2170208