Начало Раздели Студенти Протест на студентите от блок 8

Протест на студентите от блок 8

ПечатЕ-поща
Днес живущите на общежитие в блок 8 излязоха на протест в знак на солидарност с близките на убития Марио Данчев и, за да поставят  наболелите проблеми на бившия кампус отново на дневен ред. Около 20 колеги се събраха пред общежитието и разказаха за проблемите в скандално известния блок 8, водещ се общежитие на Софийския университет.
blok 8 protest 
Ето част от информацията, която организаторите от Домовия съвет разпространиха предварително:
 
Последните три етажа, заедно с всички търговски площи, са предоставени на фирма под наем от няколко години, което поражда следните проблеми:
- Наемателите в тези 3 етажа нямат пропуски и всеки външен човек, дори да не е студент, може да влиза и излиза, когато си поиска. Искаме да задействаме отговорните институции преди случването на поредната трагедия в Студентски град.
- Домакинката няма никакъв достъп до техните стаи, няма резервни ключове и при възникнали инциденти няма 24 часов достъп то тях.
- Наемът години наред на долните 9 етажа беше 150лв. Ректорът на СУ почти 1 година продължава да не ни отговаря, защо след като има установен размер на наемите в студентските общежития, наемът на първите 9 етажа се е поддържал толкова висок. Ректорът не иска да отговори на същия въпрос дори и на Министерството на образованието. Желаем да получим на базата на какви анализи и разчети проф. Илчев е наредил наемът да бъде 150лв с гаранционен депозит 300лв.


Пита се още какви са преките ползи на Университета от сключването на този договор с фирмата и дали тя въобще изпълнява клаузите на договора.

репортаж от БТВ

Поздравяваме колегите от блок 8 за тяхната позиция и действия. Ключът към подобряването на условията в Студентски град е именно самоорганизацията и отстояването на конкретни каузи. Проблемите са много и само постоянството в исканията може да доведе до, макар и малка, знакова победа за студентите. Днес на 2 март колегите наистина дадоха пример как трябва да се случват нещата.
Очаквайте скоро още статии по темата.