Начало Раздели Студенти Студенти искат край на окупацията на Софийския университет

Студенти искат край на окупацията на Софийския университет

ПечатЕ-поща

SU zatvoreni vrati

28.10.2013. Студенти поискаха край на окупацията на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Младите хора изготвиха декларация, в която обявиха това свое искане, както и мотивите си за него.

В случай, че не им се осигури възможност да се обучават, те искат да им върнат парите, внесени в касата на университета под формата на семестриални такси.
 
Ето и пълния текст на декларацията, подписана от студентите на СУ:
 
"Уважаеми дами и господа, от няколко дни сме свидетели, как Алма матер е арена на поръчкови политически внушения и протести. Млади хора са използвани, за да се натрапват пред обществото тези, които са в полза на политически партии, които българските граждани оставиха в опозиция или извън Народното събрание на последните избори.
 
Бушуващите политически страсти ни лишават от правото да учим! Нашите семейства едва успяват да осигурят издръжката ни, повечето от нас работят, за да си плащаме семестриалните такси, а не можем да посещаваме лекции и упражнения.
 
За нас е неприемливо СУ, като символ на свободата, още от основаването си, днес да е окован във вериги - нашето желание е веригите да се махнат незабавно!
 
Днес заседава Академичният съвет на университета. Ние имаме няколко ясни искания към ръководството му: Освободете Ректората!
 
В случай, че не можете да ни осигурите конституционно гарантираното право да се обучаваме, както и гарантираните в чл. 3, чл. 4, чл. 5 и чл. 6 от Правилника за устройство и дейността на СУ автономност, академична свобода, академично самоуправление и неприкосновеност на територията на университета, настояваме да създадете нужната организация и веднага да ни върнете таксите, които сме платили, за записване на семестъра!
 
След като ставаме свидетели на политически страсти на територията на СУ, ние искаме да знаем, кои са членовете на университетското настоятелство. Те трябва да съблюдават и гарантират спазването на Конституцията, законите и правилника на университета. Тяхното бездействие ни кара да се съмняваме, че или са част от политически проекти, които се толерират на територията на университета, или се интересуват само от финансовото му състояние и подготвят приватизацията на Алма матер, което е недопустимо.
 
Настояваме да ни допуснете на заседанието си и да отговорите на нашите въпроси!"
 
 
dariknews.bg